„Specializoval se na krajinomalbu: lesy, rybníky, remízky a podobně. Většina z obrazů jsou olejomalby," popsala Irena Veverková, jež při zahájení výstavy malíře blíže představila. Hornové trio, kde hrají i dva Karasovi vnuci Jan a Jiří, doprovodilo vernisáž svou hudební produkcí.

Karel Karas se vyučil lakýrníkem a písmomalířem, o čemž se mohou návštěvníci přesvědčit přímo na výstavě, protože je zde k vidění originál výučního listu. Titul akademického malíře získal na Ukrajinské akademii výtvarného umění v Praze.

Jako výtvarník se začal naplno živit až v roce 1937. V učení u něj byl i pozdější akademický malíř Karel Souček.         Nezůstal však pouze u krajin, na výstavě nechybí ani několik aktů. „V tvorbě ho inspirovaly i cesty do Chorvatska či Bulharska, které podnikl také ve třicátých letech. Raritou je Karasův obraz Zátiší s loutnou, který se blíží kubistickému stylu," uvedla Irena Veverková.

Karel Karas namaloval také tři obrazy Lidic. Ten s názvem  Lidice věnoval Edvardu Benešovi, Lidický kostel vlastní Obecní úřad Lidice a třetí, nazvaný Lidice od západu, daroval první obci ve Spojených státech, která se přejmenovala na Lidice po tragédii v roce 1942.

I synové Karel a Jiří se věnovali umělecké tvorbě. Jiří vystudoval scénografii a působil například ve vinohradském divadle. Karel maloval obdobně jako jeho otec.
Výstavu mohou návštěvníci v galerii zhlédnout až do 10. června.