Přátelé, známí a desítky cizích lidí uspořádali neprodleně pro rodinu Petra Dóči Dočekala finanční sbírku. Na transparentním účtu je za týden už více než čtvrt milionu korun. Rodina, které nezbyla doslova ani lžička, musí začít od nuly. Díky pomoci kladenského magistrátu se příslušníci rodiny budou moci přestěhovat neprodleně do náhradního bytu.

Kromě finanční pomoci nabízejí lidé i materiální pomoc. Kladenská kapela Anopheles uspořádá dokonce pro kamaráda Dóču charitativní koncert. "Koncert bude 5.11 2016 na Kuklíku od 20 hodin. Dóča i tchán, který při výbuchu zemřel, pocházejí ze Švermova. Výtěžek bude věnován jim. Jako host vystoupí Honza Loněk," říká člen kapely Jiří Pidrman.

Druhá rodina Humlových, která přišla výbuchem o podnikání, se finanční pomoci od dobrovolníků vzdala. "Myslím, že jsou potřebnější lidé než my, kteří potřebují více pomoci. Nepřišli jsme o bydlení, ani o nikoho z rodiny, přesto je to situace velmi nepříjemná. Živnost je obživou pro celou rodinu," řekla dcera majitele provozovny se šicími stroji, Kateřina Humlová.

Na bouracích pracích se ve středu dopoledne podílelo kolem deseti lidí. Pracovníci se pohybovali v horním patře domu a vše rozebírali z visuté plošiny. Pomáhali i majitelé domu.


„Pro rodinu je to hrozné, co se stalo, protože v tomto oboru působíme už od roku 1870. Nyní se mi ale ozval kamarád, že bych u něj mohl opravy šicích strojů provádět. Takže patrně budu moci působit v nových prostorách," řekl ve středu dopoledne živnostník Jaroslav Huml, který si na místě hned převzal jeden z historických šicích strojů, které se z bouračky podařilo zachránit.

Kladenský deník případ nadále sleduje.