Turnaj, jehož se zúčastní patnáct týmů z osmi zemí, začne ve čtvrtek a potrvá až do neděle. Mužstvo trenéra Drahomíra Kadlece, mistr republiky, jede do téměř nové nitranské arény pro čtyři stovky diváků s nejvyššími ambicemi.

„Zamilovali jsme si výhry a nic jiného nechceme," říká s lehkou nadsázkou Drahomír Kadlec, nicméně Alpiq by skutečně k favoritům patřit měl.

Loni v Pardubicích vyhrála Vlašim a celkem se české týmy radovaly z triumfu v osmnácti ročnících sedmkrát.
Alpiqu se to povedlo v roce 2008 v Letohradu, tehdy ve finále přemohl ještě pod názvem KEB slovenský Martin. Rok předtím triumfoval v Martině jiný kladenský celek, dnes už zaniklá Habešovna.

Turnaj se jednou konal i v Kladně, tehdy jako Evropský pohár (bez Kanaďanů). Tehdy ho opanovalo Ústí nad Labem.
V Nitře se představí čtyři nejlepší celky Slovenska v čele s mistrovskou Nitrou, dále dva elitní švýcarské týmy (Belpa a dvojnásobný vítěz Oberwil, který má Kladno ve skupině), hodně očekávané jsou celky kanadského Voodoo Teamu a britských London Crusaders. Přijedou také finské Siivikkalan Pelikassit a Peräpohjolan Poropojat, polská Osvětim, rakouský Poggersdorf a české Vlašim a Pardubice.

Kladno dostalo do skupiny B už zmíněný Oberwil, jenž se často posiluje nejlepšími českými borci a loni za něj hrál kladenský Tomáš Kudela. Dále Poggersdorf, Skalicu a Kometu Vrútky.

Drahomíra Kadlece potěšil Jan Příhoda. Jeden z nejlepších hráčů světa do Nitry původně cestovat neměl, kvůli zaměstnání. „Vyřídil si to, našel si sám náhradu. Patří mu poklona. Naopak Čermák zřejmě dostane antibiotika a já nechtěl čekat, co vyspekuluje. Vezmu zdravé hráče. Markytán už antibiotika dostal, ten nejede. Stejně jako Schnaubelt, ten pro změnu nemá občanku ani pas. A to jsou věci, které si musí dát do pořádku sám," zlobí se Kadlec na talentovaného hráče, který si kariéru trochu kazí sám.

Celkem pocestuje výprava 21 kladenských hráčů, které čeká poměrně otravný los hlavně v pátek, kdy hrají ráno od půl osmé a poté až večer. „To bych vzal, ale že ve zrekonstruované hale, na turnaji pro patnáct týmů budou k dipozici čtyři šatny, to se mi tedy vůbec nelíbí. Ale i tak uděláme pro dobrou reprezentaci Kladna maximum," ujišťuje Drahomír Kadlec.