Letos ho odstartuje Jakub Strnad, člen klubu Rytíři Kladno. Závodníci si s ním změří síly i na trati. A bude opravdu to opravdu přesné, protože závod je od minulého roku měřen pomocí čipové technologie.

„Závod každoročně přiláká mnoho běžců a jejich zájem se rok od roku zvyšuje. My se proto snažíme každý rok akci ještě o něco zdokonalit. Minulý rok jsme pro velkou účast z předcházejících let zavedli měření pomocí čipů a letos nám organizaci závodu usnadňuje možnost online registrace do hlavního závodu,“ uvedl za pořadatele starosta města Nové Strašecí Karel Filip. Díky tomu se každý závodník dozví svůj přesný čas, který mu přijde SMS zprávou. Letos je navíc možné přihlásit se do hlavního závodu online z pohodlí domova. Online přihlášku je možné vyplnit do pátku 14. dubna do 12.00 hodin na webu na adrese http://vysledky.irontime.cz/prihlaska244/.

Trať hlavního závodu měří šest kilometrů a vede částečně po asfaltu, po polní cestě i po měkkém povrchu lesa. Dětské běhy jsou rozděleny dle stáří závodníků od 50 metrů do jednoho kilometru a uskuteční se na uzavřené ploše fotbalového hřiště. Startovné hlavního závodu je 50 korun, startovné pro děti a mládež je zdarma. Organizátoři nezapomněli ani na maminky s kočárky, anebo rodinu se psy - připravena je totiž i sportovní procházka nazvaná Běh pro zdraví. Dětské běhy začínají již od deváté hodiny ráno, hlavní závod startuje v 11.11 hodin.

Za překonání traťových rekordů hlavního závodu v kategorii žen a mužů je vypsána odměna 500 korun. Ženský rekord loni stanovila Jana Zímová s časem 23:37. Rok před ní pokořil mužský rekord Ondřej Čadek s časem 19:52.

Ilustrační foto.
Pozemkářky si na Slavii poradily i bez brankářky