Češky nakonec odjížděly trochu smutné. Jen těsně jim unikl postup mezi osmičku nejlepších, když ve skupině podlehly Chorvatkám (které pak porazily v boji o konečné umístění) a nezvládly zápas s Polkami.

„Trpěly jsme velmi špatnými začátky zápasů, nedovedly jsme se dostat hned do ideální zápasové teploty. Utekly nám a my to pak marně honily, i když jsme měly geniální koncovky,“ litovala Bušková, která však ve zmíněném klíčovém duelu šanci od kouče nedostala.

Přiznala také, že tým proti Polkám rozhodilo velmi ošklivé a bolestivé zranění spoluhráčky Andrey Ondrouškové, která si vykloubila loket a s bolestí a pláčem dost dlouho čekala na záchranku.

„Vzalo nás to, byl to hrozný pohled. Ale vymlouvat se, že kvůli tomu jsme nepostoupily, to asi ne, protože spíš chtěly právě pro Andreu ten zápas zvládnout,“ líčí patnáctiletá pivotmanka nejen kladenského Sokola, ale také extraligové pražské Slovanky.
Jinak ale francouzskou zkušenost považuje za skvělou. Už jen to, že se dostala do konečného užšího výběru dvanácti nejtalentovanějších českých dívek je ohromným úspěchem.

Na šampionátu pak přispěla k výhrám nad Holanďankami, Rumunkami či Chorvatkami. A jestli proti Polsku nedostala ani minutu na hřišti, v jiných duelech to bylo mnohem lepší.

Barbora Bušková.Zdroj: archiv B. Buškové„Mám dobrý pocit z toho, že když jsem na palubovku šla, snažila jsem se na sto procent, abych týmu nějak pomohla. A snad se to i docela dařilo,“ míní dívčina, která se těšila na návštěvu úchvatné francouzské metropole Paříže, jenže z té sešlo.

„Došlo tam v té době k dalšími teroristickému útoku, proto výlet odvolali a jeli jsme do obchoďáku. Ty máme lepší u nás,“ usmála se Bušková, které se víc líbil druhý výlet do starobylých uliček Bourges, nad nimiž se tyčí úchvatná katedrála sv. Štěpána, světová památka UNESCO.

Mistryněmi Evropy se staly mladé domácí Francouzky, přitom Češky právě s nimi těsně před šampionátem v Děčíně odehrály tři vyrovnané duely.

„Jednou jsme je dokonce porazily, dalo se s nimi hrát. Možná ale i proto vedení doufalo, že na Evropě uděláme trochu lepší výsledek,“ myslí si talentovaná dívka, která se na konci června rozloučila se 7. základní školou Kladno a chystá se na nové studium – dostala se na prestižní sportovní gymnázium v pražské Přípotoční ulici.

Bude studovat ve sportovní třídě spolu s elitními volejbalisty, atlety nebo plavci.

Nezanevřela ani na Kladno, jeho barvy bude hájit dál. Zřejmě v ligovém týmu do 19 let, zatímco v pražské Slovance, kde hostuje, si zahraje extraligu do 17 let.

„Máme vysoké cíle, letos jsme skončily ve finále republiky až čtvrté, když jsme všechny byly o rok mladší. Věříme si, že uděláme větší úspěch,“ dodala Bára Bušková.

Svému týmu ze základky pomoha do celostátního finále Sportovní ligy základních škol, kde v boji o zlato podlehly Žďáru nad Sázavou.