Jirotku smolný duel se Slováky mrzel, vždyť Češi podle něj byli aktivnějším týmem, ale východní sousedé byli produktivnější a nakonec porazili i ve finále Spojené státy.

„Víte, naše cíle jsou vždycky nejvyšší, ale na mistrovství světa se počítá jakákoliv medaile. A my jsme rádi, že jsme přehráli v posledním zápase Řecko a máme ten bronz," povídal nejlepší hráč letošního extraligového play-off.

Z Kladna nebyl v konečné nominaci zdaleka sám, v poli nastupovalo osm jeho spoluhráčů z HBC Alpiq a také trenéři Drahomír Kadlec a Milan Maršner či vedoucí týmu Adam Karnet a fotograf Tomáš Kostečka.

„Já myslím, že si z hráčů všichni uhráli svoje, byli výborní. Asi nejvíc ale byli vidět nováčci v mužstvu, Milan Schnaubelt a Martin Špaček. Ti ukázali velký progres a patřili určitě ke světlým bodům sestavy," uznává zkušený brankář.

Ten byl na MS poprvé jedničkou. Odchytal všechny důležité zápasy ve skupině, Řekům dovolil jeden, Švýcarům dva a Kanadě dokonce žádný gól. To samé se mu povedlo ve čtvrtfinále s Finy a gól mu dali až zmínění Slováci. A hned tři. „Byli jsme celý zápas lepší, nicméně jsme udělali tři individuální chyby a oni je potrestali. Bohužel, jednu z nich i já. Po našem snížení na 1:2 jsem pomáhal obráncům s rozehrávkou, míček mi přeskočil hůl a soupeř snad skóroval. To byl pro tým špatný gól," sypal si popel na hlavu, ale tragický pohled si odpustil. „Je to sport, při něm se chybuje."

Co se týče své pozice v mužstvu, tak atraktivní nikdy nebyla, trenér Kadlec na něj vsadil. „Já si na jedničky nikdy moc nehrál a na MS jsou vždycky tři kvalitní brankáři. Jsem za prostor rád, ale nepřeceňuji to," mávne rukou.

Šampionát ve Švýcarsku, byl podle Jirotky naprosto bezkonkurenčně nejlepší jaký zažil.

Švýcaři prostě předvedli svou dokonalost a kladenský brankář s úsměvem říká, že by se do téhle krásné země klidně odstěhoval. „Už jsem tam byl na horách, teď jsem to viděl z lepšího pohledu. Z mého pohledu to bylo jasně nejlepší mistrovství. Všechno bylo na nejvyšší úrovni – infrastruktura, doprava, ubytování, úrovně restaurací, přístup lidí i organizace šampionátu, perfektní servis pro fanoušky. Přesně jak si člověk představuje," chválí Jan Jirotka.

A bude to podle něj lepší za dva roky v Pardubicích? Včetně zlatého snu?

„Chtělo by to vrátit se na zlatou vlnu. Ať už tam bude u reprezentace jakýkoliv trenér a hráči, tak si myslím, že je k tomu domácí prostředí dovede. A jestli tam budu i já? Je to moc dlouhá doba. Do další sezony se těším, ale co bude dál, to uvidíme. Můžete blbě kleknout na koleno a je po hokejbalu," dodal Jan Jirotka.