Akce se koná v rámci projektu Běžíme na hrad, který zažívá již čtvrtý ročník. Letos, stejně jako v minulých letech, můžete běžet v rámci seriálu na pět atraktivních hradů. Kromě Točníku ještě také na hrady Bouzov, Veveří, Kunětická hora a Loket.


Běžecký den s cílem na hradě Točníku má připraveno několik tras na výběr, závod na pět kilometrů a na patnáct kilometrů. Velmi oblíbené dětské závody čekají na děti ve všech možných věkových kategoriích. Děti budou závodit, rozděleny podle věku, na tratích v délkách 100, 300, 600 a 1200 m v blízkém okolí registrace a zázemí závodů. Připraven je také Rodinný běh s Hypoteční bankou.
Registrace začínají zítra v půl desáté na fotbalovém hřišti v obci Točník v podhradí, kde je připraven od 10 hodin bohatý soutěžní program pro děti (Pohádková cesta) a pro všechny registrované pak i soutěžní kvíz Tajemství hradu. Kateřiny Sýkorové z pořádajícího týmu Běžíme na hrad se Deník zeptal na několik otázek.


V loňském roce se dostavilo hodně běžců. Byli jste překvapeni?
V loňském roce se představilo na Točníku celkem 240 běžců ve všech věkových kategoriích, k tomu dalších zhruba 150 dětí na Pohádkové cestě. Spolu s doprovodem, rodiči a dalšími návštěvníky se akce zúčastnilo témě 850 lidí. Ano, účast byla příjemná, protože oproti předchozímu roku narostla zhruba o padesát procent.


Jakou účast očekáváte na Točníku v sobotu?
V tuto chvíli máme na tratích pět a patnáct kilometrů registrováno celkem 255 většinou dospělých závodníků, k dětským běhům je zatím registrováno 110 závodníků a na Pohádkovou cestu téměř šedesát dětí.


Je možné se ještě přihlásit?
Registrace ještě stále probíhají a je možné se registrovat i na místě ještě v den závodu, tedy v sobotu dopoledne.

Turisté z Berounska už naplno rozjeli sezonu. Jen během května se v regionu uskutečnily dvě velké turistické akce, a to Pešíkův pochod a pochod jarním Českým krasem. Nyní mohou navštívit Národní přírodní rezervaci.
K lomu se turisté dostanou štolou

Vy sama také absolvujete některou trať nebo na to při organizování nemáte čas?
Někteří členové z týmu běží závod na pět a patnáct kilometrů, pokud další najdou chvilku, některou z tratí si tedy i zaběhnou. Naprostá většina, především hlavní management, nemá čas na nic jiného než na organizaci závodu, aby vše proběhlo v největším pořádku a pohodě.


Na co se nejvíce těšíte sama?
Těším se na hezké počasí, na prima program pro děti, na jejich úsměvy a potom určitě na novou středověkou běžeckou trať: čtvrtkilák v brnění.


To je hodně zajímavé. Jak to bude fungovat?
Účastníci budou mít možnost si vyzkoušet, jak se v takovém reálném brnění vlastně pohybovalo. Brnění jim půjčíme a mohou si v něm zaběhnout na čas poctivý čtvrtkilák.

Ilustrační foto.
Zaječovu se zalíbilo tažení Opavy. Zahraje si finále s Tetínem