Západní skupina druhé nejvyšší soutěže se po dvaceti letech musí obejít bez účasti benešovského Arsenalu, který se nedobrovolně stáhl o patro níž do divize. Po úspěšné nováčkovské sezoně, v níž obsadil druhou příčku, nepokračuje ani příbramský ISŠ. Naopak po pěti letech v nejvyšší soutěži sestoupilo Kladno. Mělník a Mladá Boleslav načnou svou druhou, respektive třetí druholigovou sezonu v řadě.

TVOŘÍ NOVÉ MUŽSTVO
V Kladně po sestupu tvoří ze dvou třetin nové mužstvo. Kostru asi pěti hráčů z minulé sezony doplňují mladíci vyšlí z juniorky nebo nižších soutěží v okolí. Ambice pro nadcházející ročník tomu odpovídají.

„Chceme se udržet a stabilizovat kádr, který se od loňské sezony změnil téměř ze sedmdesáti procent," bude trenér Jakub Jiránek po hektických dvou letech rád za klidný ročník někde ve středu druholigové tabulky. „Jestli bychom jednou měli jít zase na postup, to se uvidí až postupem času," dodal. Spoléhat bude nadále například na brankáře Davida Tetoura a také pokračující spolupráci s pražskou Spartou.

Spolu s manažerem Jiřím Veselým v přípravě slevili z původně zamýšleného náročného modelu. „Spousta kluků hraje minimálně přebor ve fotbale a jejich přípravy jsou samy o sobě náročné. Proti první lize navíc máme výhodu, že startujeme až o měsíc později a máme tedy větší prostor se připravit," objasnil s tím, že herně přípravné zápasy nevyzněly tak špatně, jak sám očekával. „S něčím jsem byl spokojený, na jiném ještě musíme zapracovat."

Program 1. kolaBaník Chomutov – Wizards Praha, Jerigo Plzeň – Combix Ústí n. L., Olympik Mělník – Malibu Ml. Boleslav, Betis Kadaň – Boca Chotěboř, Zlej sen Liberec – GMM Jablonec n. N., Herd Hradiště – FK Kladno

CÍTÍ SE BÝT SILNÍ
O tom, že rychlý návrat mezi elitu, není nic snadného, se v loňské sezoně znovu přesvědčil Mělník. Nakonec z toho bylo páté místo. O reparát se kádr tvořený už tradičně v drtivé míře nadějnými odchovanci pokusí letos.

„Cílem je postup. Bylo by krásné mít v nové hale první ligu," vyhlásil manažer klubu Pavel Šuba boj o nejvyšší metu a navázal: „Troufnu si tvrdit, že máme nejkvalitnější kádr za posledních osm let. Hrají za nás kluci na úrovni fotbalové divize a výš. Jen je třeba do nich dostat futsalovost."

I přes opětovný zájem z první ligy se Mělníku podařilo udržet střelce Gabča. Příslibem je aktuální reprezentant do jednadvaceti let Vokoun a třeba i forma brankářů Jenče se Soumarem. Jako o obrovských posilách pak Pavel Šuba mluví o čtyřce, která se posunula z juniorky, a stejně starém (mladém) hráči srbské národnosti.

V přípravě zaujaly především vyrovnané výsledky v zápasech s prvoligovými soupeři (4:5 se Spartou, 1:1 s Českou Lípou).

A je tu i jedna nová motivace. Tým se má v průběhu sezony po několika letech neratovického vyhnanství vrátit do Mělníka, kde je i přes určité komplikace před dokončením výstavba haly požadovaných parametrů. „Na halu čekáme deset let, takže nás nějaký měsíc nezabije," neřeší Pavel Šuba, zda se návrat stihne ještě v letošním roce, jak bylo původně v plánu, nebo třeba až během odvet. „I když hala v Neratovicích už je nám blízká, tak diváci tam kvůli určité rivalitě obou měst nechodí. Doma to bude lepší," těší se na citelnou podporu z hlediště.

ULOVILI STŘELCE
Vylepšit minulé umístění chtějí také v Mladé Boleslavi, kde po čtvrtém místě v nováčkovské sezoně klesli těsně do horší poloviny tabulky na sedmé. K posunu výš má pomoci především útočník Milan Soukup, jehož nedávný příchod se stal jednou z hlavních událostí soutěžní přestávky.

„Hrát za FC Malibu je pro mě nová motivace," potvrdil hráč, který odešel na hostování po osmi letech v dresu aktuálně prvoligových českolipských Démonů. Hned dvakrát za tu dobu vyhrál tabulku střelců právě v západní skupině druhé ligy a mezi nejlepší patřil v sezoně 2012/13 také v nejvyšší soutěži, což mu následně vyneslo osmou příčku v anketě o nejlepšího futsalistu roku.

„Letos jsem čekal na pozvánku od Démonů na letní přípravu, jenže to se nestalo. Krátce nato mě oslovil trenér Bílek, za což jsem moc rád, a tímto mu děkuji za důvěru. V novém působišti chci podávat co nejlepší výkony a pomoci k tomu, aby se FC Malibu ve druhé lize umístil co nejvýše," dodal Milan Soukup.

Trenér „růžovek" věří, že novic v sestavě potvrdí pověst střelce, jehož prvoligová bilance čítá 26 branek ve 27 zápasech. „V posledních sezonách nám chyběl vyslovený kanonýr, góly jsme měli rozložené na větší počet hráčů," řekl Jaroslav Bílek. Také on mužstvu v přípravě ordinoval kvalitní soupeře na čele se Spartou. Výsledkově se sice nedařilo ani proti Litoměřicím nebo České Lípě, propadákem ovšem nebyl ani jeden ze zápasů.

Jak na tom tým ve skutečnosti je, napoví hned dnešní utkání na půdě Mělníka…