„Ta prohra chvíli bolet bude," přiznal slánský manažer Milan Mach.

Právě on byl ale jedním z hrdinů večera, byť jste ho na motorce neviděli. Opět potvrdil svoje manažerské schopnosti a dokonalým nasazováním jezdců znepříjemnil vyrovnanějšímu týmu hostů cestu za triumfem. Ti si ho ale potom o to víc užili. „Bylo to hop nebo trop. Teď můžeme slavit," usmíval se pardubický manažer Lubomír Vozár.

Závod rozjeli lépe Slaňáci. Kosciecha vyhrál třikrát v kuse, a když supertalent celého českého plochodrážního sportu, šestnáctiletý Eda Krčmář, dvakrát po sobě zvedl lidi ze sedadel, vedli už domácí 24:18.

Krčmář nejdřív v poslední rovince předjel Milíka snad o šířku jedné gumy a ještě víc zazářil v jízdě sedmé, když za zády nechal výtečného Brita Barkera, podruhé Milíka a dokonce i klubového spoluhráče Ulamka.

Leč po téhle jízdě se karta začala obracet. Milan Mach operující nižším počtem borců nasazoval šikovně Ulamka coby rezervu, polské hvězdě se ale nedařilo úplně dokonale.

A když po osmé jízdě začalo pršet a přišla nepříjemná pauza, nastal obrat. V 9. Jízdě Kosciecha po souboji s Milíkem upadl a rozhodčí ho k velké nevoli domácích vyloučil. „Závod tím hrubě ovlivnil a každý soudný divák to musel vidět. Měl to posoudit citlivěji," hromoval Mach.

Přesto si poradil. Nechal hosty utéci na osmibodový rozdíl a tím pádem mohl nasadit žolík.

Dvojnásobek bodů!

Důvěru dostal Ulamek a ve spolupráci s Kosciechou urvali ve 14. Jízdě osm bodů, zatímco pardubické duo A. Dryml – Barker pouze jeden.

A rázem byli favoritem spíš Slánští, protože jejich forma napovídala, že poslední rundu proti dvojce L. Dryml – Milík mohou vyhrát. Leč nestalo se, Ulamek sice vyhrál, ale Kosciecha dojel poslední.

Pardubické křepčení mohlo vypuknout. „Robertovi nevyšel start, navíc o Polácích je známo, že nemají rádi mokrou dráhu. Je to škoda, když už jsme to takhle rozehráli," litoval Milan Mach.

A přiznal, že přestože s řadou Poláků doslova přátelí, v sobotním fotbalovém zápase Eura, jim pěsti držet nebude. „Český fotbal se mi nelíbí a Poláky mám rád. Ale fandit musím Čechům," usmál se.

AK Slaný – ZP Pardubice 46:47 (Ulamek 19, Kosciecha 11, Krčmář 8, Málek 6, Dudek a Průcha 1 – L. Dryml 12, A. Dryml 11, Milík 13, Barker 6, Suchánek 4, Štěrovský 1).