Oproti loňsku nemohli na start borci, kteří přispěli čtyřmi cennými kovy – sprinter Marek Bakalár (dva bronzy) – tím se rozpadla i stříbrná štafeta, a vytrvalec Ondřej Klesnil (bronz). Velké naděje se vkládaly i do diskaře Tomáše Voňavky, avšak jeho zranění pouzdra kyčelního kloubu mu zřejmě ukončilo sezonu.

Co v první řadě potěšilo bylo, že dvě kladenské atletky dokázaly obhájit mistrovské tituly. V sobotu se to podařilo výškařce Oldřišce Marešové, v neděli diskařce Elišce Staňkové. O jednu příčku si proti loňsku polepšil stříbrný kladivář Miroslav Pavlíček.

Marešová získala už svůj čtvrtý venkovní primát. „Loni to bylo překvapení, že jsem vyhrála, protože jsem neměla takovou formu. Letos jsme doufaly, že to vyjde, ale věděly jsme, že to bude těžší, poněvadž soupeřky na tom byly lépe než před rokem." řekla svěřenkyně trenérky Evy Voňavkové.

Na zlato potřebovala 189 cm a mnoho nescházelo, aby prvním pokusem překonala laťku položenou o další tři centimetry výš. Pak by se mohla pokusit o limit pro MS v Pekingu.

„Už jsem byla za laťkou, a když jsem padala, tak jsem to zahákla. Byla to fakt škoda. Na 192 dnes bylo," litovala. O to víc, že skákaly za optimálních podmínek.

„Pršet začalo až když jsme skončily," řekla a prozradila, že právě v Plzni, ovšem na starém stadionu, vybojovala před jedenácti lety svoji první českou seniorskou medaili. Tehdy se dělila o třetí místo.

Staňková měla dvojnásobnou radost. Zlato získala v městě, kde s atletikou začínala. Nejspokojenější byla s posledním pokusem dlouhým 58,66 m.

„Jsem ráda, že se mně technicky povedll. Mám na to celou sezonu a až teď mi to konečně vyšlo," těšilo šamiponku, která cítí formu už dlouho, jen se stále prala s technikou. „Doufám, že to byl začátek lepších hodů," řekla těsně po tom, co převzala zlatou medaili.

Teď si přeje přelézt přes šedesát metrů. „Udělám všechno proto, aby to přišlo," usmála se prozradila, že do srpnového Pekingu by ji posunulo rovných 61 m.

„V mých silách to určitě je," řekla a dodala, že už ve středu závodí ve Slovinsku.

Miroslav Pavlíček bral stříbro za hod dlouhý 62,58 m. Klesnil připomněl také další solidní umístění borců Tepa. Těsně za bednou skončili tyčkař Posekaný a kladivář Fiala, který však byl před rokem stříbrný.