Přesněji řečeno, produktivnější je o bod Francouz Domian, ale ten hrál ve slabší skupině šampionátu. To Štěpáník zářil v elitní skupině a zatím ve všech zápasech národního týmu. Proti Švýcarům byl jasným vůdcem české ofenzivy, Italům nasázel hattrick, s Portugalskem vstřelil po krásné souhře s Tomášem Wróbelem jediný gól utkání.

„Body fakt neřeším, my musíme udělat úspěch jako tým. Ale cítím se hodně dobře, snad to vydrží,“ přeje si Radim a vedle se mu na posteli směje kamarád z Kladna spoluhráč z formace Martin Špaček. Doplňuje je ústecký Lukáš Soukup a všichni jsou zatím příjemným překvapením šampionátu, kde jako třetí lajna neměli zásadní úkol rozhodovat zápasy.

Jenže daří se jim to, i když ze začátku to vypadalo všelijak. „Na tréninku jsme nebyli schopní dostat se ani do pásma, byli jsme marní. Ale najednou to všechno začalo naostro a sedlo si to,“ těší silově skvěle vybaveného borce, který vyniká i rychlostí, přehledem a technikou.

Nechybí mu vlastně nic.

Tedy kromě zlaté medaile, po které celý český tým nesmírně touží. Štěpáník má zatím bronzovou, kterou získal předloni ve švýcarském Zugu. A k tomu, aby ji minimálně zopakoval, potřebují Češi ve čtvrtek večer porazit ve čtvrtfinále Indii.

Jeden nádherný zápas už proti ní odehráli na MS 2009 v Plzni, kde ji ve finále přemohli až gólem Petra Nováka v prodloužení. „Samozřejmě si na to pamatuju, ale tehdy jsem nekoukal. Natíral jsem plot a poslouchal v rádiu, jak to probíhá. Bylo pár dnů po mistrovství Evropy, na které jsem se nedostal, protože jsem se týden předtím zranil. A hokejbalově jsem moc naladěný nebyl,“ vzpomněl si na Indy, proti nimž si zahraje poprvé v kariéře.

„Je to mistrovství světa, člověk se těší na každý zápas. Jenže ve čtvrtek pro nás šampionát defakto začíná, teď se bude dělit hranice úspěchu a neúspěchu. Doufám, že přijde zase parádní návštěva a bude nás hnát za postupem,“ říká odchovanec pražského Spectra, který už v Kladně hraje spoustu let a vyhrál s ním řadu mistrovských titulů i Světový pohár.

Zatím asi nejcennější trochu v kariéře. Přidá Radim další?

Česko – Indie, čtvrtfinále MS v Pardubicích, čtvrtek 8. června, 19:00, přímý přenos ČT sport