V hlavním týmu jsou i někdejší členové kladenského kádru. Asistentem kouče je Zdeněk Šmejkal, masérkou Zuzana Škrhová (ta v Kladně strávila nejdelší dobu), na bloku budou bojovat Vladimír Sobotka, Aleš Holubec a v útoku Karel Linz. Všichni už mají dnes působiště jinde.

Trenérem druhého týmu ČR je bývalý majitel extraligového Kladna Jindřich Licek.

Silnější česká dvanáctka se v Berlíně postupně utká s Kubou, Indií a domácím Německem a pouze vítěz turnaje si zajistí účast na hrách v Londýně. Pod pěti kruhy hráli volejbalisté naposledy před 32 lety a tehdejší československý tým byl v Moskvě osmý.

"Dostali jsme možnost hrát kvalifikaci a zkusíme ji využít. Šanci určitě máme. Němci a Kubánci jsou silní, ale můžeme jim konkurovat," řekl ČTK Bernard.

Olympijský výběr v úterý naposledy před středečním odletem trénoval v Nymburku. Dopoledne hráči pod dohledem Bernarda, jeho asistenta Zdeňka Šmejkala a masérky Zuzany Škrhové strávili v posilovně, odpoledne pilováním herních variant. Chyběl pouze univerzál David Konečný, který byl na vyšetření s kolenem, ale jet by měl.

Právě na Konečném a dalším ostříleném univerzálovi Janu Štokrovi bude ležet útočná síla českého týmu. „Musíme využít oba, bez nich si to neumím představit. Dále sázíme na týmového ducha," řekl Šmejkal. „Kvalifikace má to kouzlo, že když nám vyjde víkend, bude to úspěch jako hrom, ale všechno musí sednout," řekl.

Druhý národní výběr vede trenér Jindřich Licek a v Jablonci nad Nisou se pokusí udržet vítěznou sérii z úvodního turnaje skupiny B. Na domácí půdě se volejbalisté postupně utkají s Rakouskem, Tureckem a nakonec s Rumunskem.

Nominace volejbalistů:

Olympijská kvalifikace (Berlín, 8.-10. června): Nahrávači: Filip Habr (České Budějovice), Ondřej Boula (Maliye Milli Piyango/Tur.), Univerzálové: Jan Štokr (Trentino/It.), David Konečný (Tours/Fr.), Smečaři: Karel Linz (Nantes/Fr.), Tomáš Hýský (Liberec), Aleš Správka (Ostrava), Ondřej Hudeček (Beauvais/Fr.), Blokaři: Aleš Holubec (Nantes/Fr.), Jiří Král (Piacenza/It.), Vladimír Sobotka (Ostrava), Libero: Václav Kopáček (Liberec). Trenér: Stewart Bernard. Asistent: Zdeněk Šmejkal.