„Je naprosto nepřijatelné, jak vozy každoročně poničí komunikace a hlavně vodorovné značení! Například dlažební kostky na Starém městě opravíte, ale vodorovné značení už nikdo neřeší a neopravuje!“ kritizuje městskou „erzetu“ Petr Vlk a dodává: „Kolik vám za to platí? Já bych takovéto závody vykázal mimo města, na silnice 2. a 3. tříd.“

44. Rally Bohemia
Letošní ročník tradiční rally vyhrála opět posádka Jan Kopecký – Pavel Dresler. Velké pozornosti se však těšil i legendární Roman Kresta, který se „Bohemky“ zúčastnil po několikaleté pauze. A pozornost si získal i Daniel Landa, který se Škodou Fabií R5 narazil do stromu. Nehoda ho nakonec stála zlomené žebro, spolujezdec Pavel Zalabák vyvázl bez zranění.

Městskou etapu kritizovali také někteří jezdci. Například vítězný Jan Kopecký: „Divácky to bylo zřejmě atraktivní, pro nás jezdce je to ale nutné zlo. Musíme být hodně opatrní, obrubníky jsou hodně blízko a musíme si dávat pozor, abychom si nepoškodili vůz.“

Ani Václav Pech mladší, druhý jezdec v pořadí, nehodnotil městskou etapu pozitivně: „Z mého pohledu to byl tak trochu nesmysl. Já osobně městské vložky nemám rád. Uznávám, že tady jde hlavně o diváky, ale tady ta bylo udělané pro jezdce špatně a podle mého názoru ani lidé z toho moc neměli,“ poukazoval jezdec na menší počet míst, odkud mohli diváci klání sledovat.

Josef Macoun, vedoucí dopravního odboru magistrátu, hodnotí průběh závodu jako standardní.

A to včetně poškození vozovek či chodníků. „Předem jsme očekávali, že k drobným škodám dojde, a tak byla předem poptána firma, která hned v pondělí ráno poškozená místa opravila,“ říká Macoun a dodává, že detailnímu plánovaní městské etapy se organizační tým věnoval celý rok. To potvrzuje i Tomáš Brzek, který měl letos na starosti bezpečnost: „Řešili jsme detailně každý metr trati. Přestože městská erzeta byla jednoznačně etapou s největší diváckou účastí, o tom, zda si ji fanoušci motorsportu budou moci vychutnat i příští rok, ještě rozhodnuto není. Rozhodnutí však padne již brzy – přípravy 45. ročníku právě začínají.

Vítězem čtyřiačtyřicátého ročníku Rally Bohemia se stala posádka ve složení Jan Kopecký a Pavel Dresler, kteří na start vyrazili s číslem jedna.
Vítězem čtyřicátého čtvrtého ročníku Rally Bohemia se stal Jan Kopecký

„Osobně bych se přikláněl k nějakému prologu mimo soutěž, v rámci kterého by v centru města ti nejlepší ukázali, co umí. Je to obvyklý kompromis. Líbila by se mi třeba ukázka zvládání smyku na kruhovém objezdu na třídě T. G. Masaryka,“ dodává Macoun.

Zdeněk Kudrna, který se do Mladé Boleslavi přijel z Liberce podívat se svými dvěma syny speciálně na městskou rychlostní zkoušku, doufá, že se závody do ulic města automobilů napřesrok opět vrátí: „Líbí se mi, že jezdci se musí v obtížném terénu stoprocentně soustředit. Jejich výkon je tak absolutně koncentrovaný a kulisy Starého města s moderními závodními auty vytvářejí zajímavý kontrast,“ dodává nadšenec do automobilismu.

„Navíc vyhrál náš oblíbenec Honza Kopecký, takže za nás úplná spokojenost,“ nechal se po vyhlášení výsledků slyšet fanoušek.