Po plavecké disciplíně v Neziderském jezeru (3,8 km) šel do cyklistické části vedoucí vinařským krajem (180 km) z třetího místa. Na kole si pořadí pohlídal i díky tomu, že se držel s českou legendou Petrem Vabrouškem, letos bronzovým z mistrovství republiky.

Nejlépe vyšel Tomášovi maraton, který běžel poprvé v životě!  Ten den mu běžecká disciplína maximálně sedla. Na třetí nejrychlejší čas dne 2:48 hod. byl oprávněně pyšný.

„Běželo se mi moc pěkně. Podařilo se mi nakonec přeběhnout i první dva Rakušany, které hnaly davy fanoušků. Bylo tam pořádné haló. Lépe jsem si ale rozvrhl síly já,“ uvedl s tím, že v polovině maratonu byla z jedenáctiminutové ztráty ani ne poloviční.

Ani Tomáš nebyl osamocený. Velkou podporou mu byl fanklub našich borců, jenž rád viděl českého triatlonistu na nejvyšším stupínku.  

Výsledný čas ironmanu 8:19:10 hod. Tomáše překvapil a potěšil.

„Chtěl jsem to dát pod devět hodin a věděl jsem, že 8:30 by podle loňských výsledků mělo stačit na bednu,“ přiblížil své předstartovní představy borec, jenž startuje za Vanaman Kladno.

Český reprezentant prozradil, že během cyklistické části se několikrát vylekal. Mohli za to místní pěstitelé, kteří plašili ptáky ničící úrodu.

„Klaksony nevadily, ale zvuky podobné výstřelu z brokovnice mně několikrát zvedly ze sedla,“ smál se sedmadvacetiletý triatlet a prozradil, že za rakouský titul obdržel zdaněných 1600 eur.

„Cennější však je pro mě sportovní úspěch. Lepší premiéru jsem si nemohl přát. Peníze se ale hodí, alespoň bude na novou kuchyň,“ usmál čerstvý ženáč, jenž se manželkou Annou zabydluje v domku v Jedomělicích.