„Obrovská natěšenost, obrovská výzva," hlásí Martin Špaček před zítřejším odjezdem do Zugu, pětadvacetitisícového města pár kilometrů od Curychu. „Je to největší výzva kariéry, další posun. Ještě by to chtělo získat nějakou medaili," přeje si dvacetiletý útočník.

Jak už bylo řečeno, je nejmladší v týmu, s čímž bude spojena řada úkolů. Na ty je ale z Alpiqu zvyklý. Reprezentant – nereprezentant. „Aspoň v repre prodám svoje zkušenosti z Kladna," vtipkuje.

Kromě nošení míčků nebo vody dostal ještě jednu speciální povinnost – musí vymyslet pokřik pro mužstvo. „Spíš se o to mám pokusit."

Špaček je ještě studentem, na půl úvazku však už pracuje. A v práci nikoho nezajímá, že jede reprezentovat Česko na světové mistrovství. Tak jako to bylo v dávných dobách Františka Pláničky, který si na stříbrné MS v Itálii musel jako bankovní ouřada brát dovolenou. Špaček musel také.

To je na hokejbalu jako totálně amatérském sportu přitažlivé. „Ale jenom dva dny, zbytek šichet jsem si proházel," vypráví.

A oči mu jiskří, na šampionát se ohromně těší. Byť tuší, že to nebude procházka sadem voňavých růží. „I co jsme se bavili se zkušenějšími kluky, tak to už ve skupině nebude legrace. Kanada je silná pokaždé, Řekové mají také spoustu Kanaďanů v týmu a Švýcary sice porážíme, ale doma budou lepší," nepochybuje Špaček.

Češi i tak musí přijmout pozici jednoho z favoritů. Opak jim nedovoluje úspěšná historie a tři tituly mistra světa, ani náročný kouč Drahomír Kadlec. Ten myslí vždycky nejvýš.

Na víkendovém soustředění týmu v Kladně nasadil Špačka do úplně nové formace. Zatímco v Alpiqu hrává s D. Hnízdilem a Štěpáníkem, teď svým neúnavným pohybem děla prostor s letohradskému šikulovi Luxovi a nedávnému protivníkovi z finále extraligy – vlašimskému Průchovi. „Beru to, byli jsme v pohodě. Finále je za námi, teď přece plujeme na stejné lodi," povídá Špaček.

Ten pocestuje do Švýcarska z rodiny sám, ale o ostatních hráčích to neplatí. Ne že by hokejbalový svaz vypravoval jako mnohem movitější a starší hokejový bratr cestu pro manželky a přítelkyně hráčů, ale některé přece jen vyrazí. „Co vím, tak od nás z Kladna se tam chystá rodina Dana Hnízdila nebo Radka Soukupa. Švýcarsko je podle všeho krásná země a snad si najdeme čas i na to, abychom ji mezi zápasy trochu poznali," dodala česká hokejbalová naděje.