Dříve většina z nich byla zbavována školní docházky, dnes je střední škola Euroinstitut připravuje na skutečné povolání. Naučí se uklízet, prát, žehlit či připravovat pokrmy, třeba pro kuchyňky v nemocnicích nebo ústavech sociální péče.

„Zdravotně postiženým je poskytována zvýšená ochrana na trhu práce. Ta však nestačí, pokud by mentálně postižený svou práci neovládal. I pro pracovní uplatnění v jednoduchých manuálních oborech, jako úklid, praní, žehlení či opravy prádla potřebují postižení vzdělání a odborný výcvik," říká zástupce zřizovatele školy, lékař Leoš Středa.

Škola nezanedbává ani nejmodernější techniku. Počítačové učební pomůcky unikátně vyvinula společnost High Tech Park, která je ve vývoji asistivních technologií absolutní jedničkou u nás.

„Vývoj programů pro postižené nepatří k nejlevnějším, i proto, že musí být přísně individualizován. Výukový tablet vyjde na několik desítek tisíc, ale umožní zapojení do vzdělávání žákům, kteří byli od techniky odstrkováni. Prý to bylo pro ně příliš náročné. A jak vidíte, náročné to pro ně není," dodal Petr Panýrek z High Tech Parku.

Euroinstitut připravuje do práce své žáky podle individuálních vzdělávacích plánů. Žáci tak mají možnost se vzdělávat i ve svém přirozeném prostředí, tedy přímo v ústavech sociální péče. Důraz je kladen na praktickou výuku, aby se na skutečných pracovištích připravili na svou budoucí práci. Pomáhá například Servis jeřábů ve Slaném.

Výpočetní technika je dnes všudypřítomná, počítače jsou v prádelnách či na kuchyňkách. I logistiku úklidových prací řídí u řady firem počítač. A tablety se speciálním softwarem jsou důležitým krokem, který pomůže mentálně postiženým vykročit do moderního světa. (ls)