VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kladenská pekárna vymýšlí novinky neustále

Kladno - Před dvaceti lety 
v dubnu převzala rodina Škuthanova a Nozarova kladenskou pekárnu Kompek. Nyní je to jeden z větších zaměstnavatelů na Kladně a dodává svoje výrobky do Prahy, středních i severních Čech. Aktuálně zavedli čerstvou novinku moravské koláče a jejich banketky ochutnají cestující letadlem.

17.4.2014 7
SDÍLEJ:

Ředitel Václav Konvalinka v nově zrekonstruované části pekárny, kde se odpoledne připravují novinku, smotané rohlíky se slaninou a sýrem.Foto: Deník/Pavla Janoušková

„Pan Škuthan, který je nyní v důchodu, koupil tenkrát pekárnu za sto padesát milionů. Naštěstí byla pět let po rekonstrukci, takže nemusel tolik investovat do modernizace," vysvětlil současný ředitel Václav Konvalinka.

Velké rekonstrukce se pekárna dočkala v roce 2007. Předělali tu kompletně moučné cesty a výrobní linky. „Bylo to nutné, protože v té době byla nerovnoměrná kvalita výroby. Obsluha mohla ovlivnit kvalitu, což nebylo dobře. Dneska je všechno řízené počítačem, takže se na výrobě nemůže podílet lidská chyba," objasnil Václav Konvalinka.

Rohlíky a chléb 
jsou základ

Hlavním tahounem kladenské pekárny je jejich pečivo a chléb. „V roce 2004 byl na katastrofální úrovni. Po rekonstrukci jsme se dostali na vyrovnanou kvalitu, delší trvanlivost a vláčnost. Chléb, rohlíky a pečivo jsou široko daleko nejoblíbenější," sdělil Václav Konvalinka, který působí jako ředitel skoro deset let. Z dalších výrobků zákazníci rádi kupují celozrnné a vícezrnné pečivo. Zákazníci je můžou najít ve většině prodejen na Kladně, Rakovnicku, Berouně nebo Praze. Největším odběratelem pekárny je Albert s obchody po celé Praze a středních Čechách, pro který vyrábí staročeský chléb a připravují novinku chléb bez éček.

„Teď máme další úplnou novinku moravský koláček, který se dostal na trh před čtrnácti dny. Už teď lámou rekordy v prodejích. Koláč je z kynutého těsta a uvnitř má bohatou náplň. Je zabalený a navrchu je kopeček dané náplně. Všechny ve výrobně motají ručně, protože některé výrobky se nedají vyrábět strojově," uvedla obchodní ředitelka Renata Koloušková.

Recepty si lidé z pekárny vymýšlí samy, mají na to odborníky i odbornou komisy, která novinky pravidelně ochutnává. Od začátku letošního roku už vedení pekárny zavedlo deset nových výrobků. Podněty přichází od obchodních zástupců i od zákazníků. Technologové se aktuálně zaměřují na novinky z jemného nebo vícezrnného pečiva. „Reagujeme pružně. Na základě podnětu od zákazníka jsme během čtyřiadvaceti hodin vymysleli produkt, který budeme dodávat aerolinkám. Bylo to rychlé," informovala Renata Koloušková.

Od prosince má kladenská pekárna nové logo, webové a facebookové stránky. Na nich sledují i podněty zákazníků. Pokud v pekárně vymyslí nový výrobek, mohou se lidé zapojit do soutěže o jeho název. „Občas tu řešíme nové názvy produktů, takže ředitel vyhlásil soutěž, do které se pak zapojili lidé z celé pekárny," pochvalovala si Renata Koloušková.

První zásobovači vyjíždí ve dvě ráno

Pekárna zaměstnává asi 230 kmenových zaměstnanců a dopravní službu má ošetřenou smluvně. Podnik má dvě části a mají také svoji cukrárnu ve vedlejší ulici, ve které pracuje pětadvacet cukrářek. V hlavní výrobně se soustředí na výrobu chleba, rohlíků a housek. Začíná se péct už večer a první závozy vyráží na cestu klidně už ve dvě ráno. V hlavní pekárně vyrobí za hodinu asi čtyřicet tisíc rohlíků a housek a asi tisíc šest set padesát chlebů. Za jednu noc tak z pekárny odvezou tři sta padesát tisíc rohlíků a housek a do patnácti tisíc kusů chlebů.

Lidé v pekárně pracují na třísměnný provoz. Zatímco 
v noci jede hlavní výrobna, ve čtyři odpoledne tu mají klid. Druhá zmodernizovaná část určená pro jemné pečivo nebo knedlíky jede i přes den.

Než se kladenský chléb dostane na stůl, urazí dlouhou cestu. Nejprve se do něj v mísícím centru dají všechny ingredience. Uhněte se těsto, které potom zraje, a takzvané klonky se odloží na čtyřicet minut do kynárny. Pak se nasází na pás, kudy putují průběžnou pecí asi padesát minut. Pak už je vloží do přepravky 
a naloží do aut.

Rozměry boxových pecí nebo kynáren jsou vzhledem 
k poměru výroby opravdu velké. Pec na mazance nebo speciální rohlíky jsou tak velké, že by se tam mohli postavit 
i tři lidé. Mrazicí box se pak nemusí stydět před menším skladem, ve kterém je potřeba vysokozdvižný vozík.

Historie kladenské pekárny je ale podstatně starší než dvacet let. Ve městě byla uvedena do provozu pekárna s mlýnem už v roce 1921. Všechny výrobny dříve spadaly pod Velkonákupní společnost družstev. Velká tragédie se odehrála v roce 1969, kdy vyhořel mlýn. V té době už podnik vlastnily Středočeské pekárny. Současná rodinná firma Kompek vznikla privatizací 
v roce 1994 a je jednou z největších soukromých pekáren ryze českého původu.

Autor: Pavla Janoušková Mgr.

17.4.2014 VSTUP DO DISKUSE 7
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kapela Čechomor ve Slaném v letním kině
28

Čechomor ovládl slánské letní kino

Publikum na Okoři

FESTIVAL OKOŘ: Hvězdnou sestavu doplní Marta Jandová a Eddie Stoilow

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Den na rybářské baště v Unhošti bude plný pochoutek a zážitků

Unhošť – Český rybářský svaz Unhošť pořádá v sobotu od 14 do 24 hodin Den na rybářské baště. Příjemné setkání se už potřetí uskuteční v areálu na sádkách v Unhošti nedaleko rybníka Bulhar.

Na silnici mezi Veltrusy a Neratovicemi se srazila dvě auta

Mělnicko - Na silnici II/101 mezi Veltrusy ve směru na Neratovice se stala v pátek ve 13.25 hodin dopravní nehoda dvou vozidel. Na mostě nad dálnicí D8 se  srazilo osobní vozidlo s dodávkou.

Právě jsme se narodili

Kladno, Slaný /ANKETA, FOTOGALERIE/ - V uplynulém 33. týdnu roku 2017 se v kladenské a slánské porodnici narodili další noví občánci. Šťastným rodičům blahopřejeme a miminkům přejeme hodně štěstí na dlouhou cestu životem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení