„Pan Škuthan, který je nyní v důchodu, koupil tenkrát pekárnu za sto padesát milionů. Naštěstí byla pět let po rekonstrukci, takže nemusel tolik investovat do modernizace," vysvětlil současný ředitel Václav Konvalinka.

Velké rekonstrukce se pekárna dočkala v roce 2007. Předělali tu kompletně moučné cesty a výrobní linky. „Bylo to nutné, protože v té době byla nerovnoměrná kvalita výroby. Obsluha mohla ovlivnit kvalitu, což nebylo dobře. Dneska je všechno řízené počítačem, takže se na výrobě nemůže podílet lidská chyba," objasnil Václav Konvalinka.

Rohlíky a chléb 
jsou základ

Hlavním tahounem kladenské pekárny je jejich pečivo a chléb. „V roce 2004 byl na katastrofální úrovni. Po rekonstrukci jsme se dostali na vyrovnanou kvalitu, delší trvanlivost a vláčnost. Chléb, rohlíky a pečivo jsou široko daleko nejoblíbenější," sdělil Václav Konvalinka, který působí jako ředitel skoro deset let. Z dalších výrobků zákazníci rádi kupují celozrnné a vícezrnné pečivo. Zákazníci je můžou najít ve většině prodejen na Kladně, Rakovnicku, Berouně nebo Praze. Největším odběratelem pekárny je Albert s obchody po celé Praze a středních Čechách, pro který vyrábí staročeský chléb a připravují novinku chléb bez éček.

„Teď máme další úplnou novinku moravský koláček, který se dostal na trh před čtrnácti dny. Už teď lámou rekordy v prodejích. Koláč je z kynutého těsta a uvnitř má bohatou náplň. Je zabalený a navrchu je kopeček dané náplně. Všechny ve výrobně motají ručně, protože některé výrobky se nedají vyrábět strojově," uvedla obchodní ředitelka Renata Koloušková.

Recepty si lidé z pekárny vymýšlí samy, mají na to odborníky i odbornou komisy, která novinky pravidelně ochutnává. Od začátku letošního roku už vedení pekárny zavedlo deset nových výrobků. Podněty přichází od obchodních zástupců i od zákazníků. Technologové se aktuálně zaměřují na novinky z jemného nebo vícezrnného pečiva. „Reagujeme pružně. Na základě podnětu od zákazníka jsme během čtyřiadvaceti hodin vymysleli produkt, který budeme dodávat aerolinkám. Bylo to rychlé," informovala Renata Koloušková.

Od prosince má kladenská pekárna nové logo, webové a facebookové stránky. Na nich sledují i podněty zákazníků. Pokud v pekárně vymyslí nový výrobek, mohou se lidé zapojit do soutěže o jeho název. „Občas tu řešíme nové názvy produktů, takže ředitel vyhlásil soutěž, do které se pak zapojili lidé z celé pekárny," pochvalovala si Renata Koloušková.

První zásobovači vyjíždí ve dvě ráno

Pekárna zaměstnává asi 230 kmenových zaměstnanců a dopravní službu má ošetřenou smluvně. Podnik má dvě části a mají také svoji cukrárnu ve vedlejší ulici, ve které pracuje pětadvacet cukrářek. V hlavní výrobně se soustředí na výrobu chleba, rohlíků a housek. Začíná se péct už večer a první závozy vyráží na cestu klidně už ve dvě ráno. V hlavní pekárně vyrobí za hodinu asi čtyřicet tisíc rohlíků a housek a asi tisíc šest set padesát chlebů. Za jednu noc tak z pekárny odvezou tři sta padesát tisíc rohlíků a housek a do patnácti tisíc kusů chlebů.

Lidé v pekárně pracují na třísměnný provoz. Zatímco 
v noci jede hlavní výrobna, ve čtyři odpoledne tu mají klid. Druhá zmodernizovaná část určená pro jemné pečivo nebo knedlíky jede i přes den.

Než se kladenský chléb dostane na stůl, urazí dlouhou cestu. Nejprve se do něj v mísícím centru dají všechny ingredience. Uhněte se těsto, které potom zraje, a takzvané klonky se odloží na čtyřicet minut do kynárny. Pak se nasází na pás, kudy putují průběžnou pecí asi padesát minut. Pak už je vloží do přepravky 
a naloží do aut.

Rozměry boxových pecí nebo kynáren jsou vzhledem 
k poměru výroby opravdu velké. Pec na mazance nebo speciální rohlíky jsou tak velké, že by se tam mohli postavit 
i tři lidé. Mrazicí box se pak nemusí stydět před menším skladem, ve kterém je potřeba vysokozdvižný vozík.

Historie kladenské pekárny je ale podstatně starší než dvacet let. Ve městě byla uvedena do provozu pekárna s mlýnem už v roce 1921. Všechny výrobny dříve spadaly pod Velkonákupní společnost družstev. Velká tragédie se odehrála v roce 1969, kdy vyhořel mlýn. V té době už podnik vlastnily Středočeské pekárny. Současná rodinná firma Kompek vznikla privatizací 
v roce 1994 a je jednou z největších soukromých pekáren ryze českého původu.