Jak Kladenskému deníku řekl jeden ze zaměstnanců, problémy s dodržováním výplatních termínů přetrvávají už zhruba rok. „Například mzdu za březen jsem dostal až v květnu, za duben dodnes ne. Výplatní termíny nejsou dodržovány od doby, kdy hutě koupil jejich nový vlastník odněkud z východu Evropy, vlastně ani pořádně nevíme odkud" řekl muž, který v hutích pracuje už řadu let.

„Zatím velké finanční problémy nemám, ale někteří kolegové ano. Platí hypotéky a různé úvěry a když jim nepřijde na účet výplata včas, musí pak hradit penále," dodal zaměstnanec, který však ani přes vlekoucí se problémy o výpovědi neuvažuje.

Zatím časově neomezenou stávkovou pohotovost vyhlásili v Huti Poldi odbory na začátku června. Vedení společnosti totiž opožděnými termíny výplat nedodržuje uzavřenou kolektivní smlouvu. 

Včera se uskutečnilo jednání odborářů se zástupci firmy. Personální ředitel Poldi Antonín Čimera po jeho skončení uvedl, že květnové mzdy začne společnost rozesílat příští týden, aby měli do 20. června peníze všichni zaměstnanci. „Kroky pro to, aby se situace neopakovala, činíme stále. Problém je v tom, že je nižší výroba a tím pádem i tržby. Plánujeme proto zvýšení výroby, aby bylo dostatečné množství financí na výplaty," řekl ČTK personální ředitel Poldi Antonín Čimera.

Plány na zvýšení výroby vyvolávají ale na tvářích zaměstnanců spíše hořký úsměv. „Jsem zvědav, kde na to vezmou. Teď to totiž funguje tak, že když nějaké peníze jsou, tak se zaplatí dluhy za energie, nakoupí se materiál, chvíli se vyrábí, a když něco zbude, dostaneme mzdy. Problém ale je, že ty peníze většinou nejsou," poznamenal k tomu pracovník hutí.

Ostražití k pouze ústnímu slibu doplacení mezd jsou i odboráři. „Stávkovou pohotovost neodvoláváme a trváme na doplacení mezd do dvacátého června podle kolektivní smlouvy. Pokud by se tak nestalo, jsme připraveni podniknout další kroky, například svolat protestní mítink zaměstnanců," nastínil Kladenskému deníku předseda odborové rady Poldi Richard Mosr s tím, že odboráři hájí zájmy všech přibližně čtyř set pracovníků hutí.