Kauza bývalých kladenských hutí Poldi bude po amnestii prezidenta Václava Klause pravděpodobně zastavena. Potvrdila to mluvčí středočeského krajského soudu Zuzana Steinerová. V uvedené kauze jako obžalovaný figuruje někdejší výkonný ředitel kladenských hutí Marko Stehlík. Je podezřelý z toho, že se obohatil na úkor podniku. Případ se táhne už řadu let. První obvinění padlo v roce 1996.
Soud Stehlíkovo trestní stíhání zastavil v roce 2010. Nejvyšší soud ale vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a rozhodl, že případ musí pokračovat.

Stehlík byl obviněn ze zneužívání informací v obchodním styku a z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Spolu s ním byl už dříve obžalován také jeho otec a bývalý šéf Poldi Vladimír, jehož stíhání bylo už dříve pozastaveno ze zdravotních důvodů. Na lavici obžalovaných usedl rovněž někdejší ekonomický ředitel oceláren Luboš Pejpa, který však loni zemřel. 

Po vyhlášení amnestie se nyní podle Steinerové dá předpokládat, že bude případ zastaven. „Soud o tom ale nebude rozhodovat v nejbližších dnech nebo týdnech, protože je spis u soudních znalců a bude si ho muset vyžádat," dodala Steinerová.

Krajský soud se složitým případem začal zabývat znovu loni, kdy se předpokládalo, že padne rozsudek. Kvůli znaleckým posudkům ale bylo hlavní líčení přerušeno na letošek, kdy měl soud pokračovat. Státní zástupce Jaroslav Jakl při zahájení obnoveného soudu nechtěl o celkové škodě, kterou údajně obžalovaní způsobili, spekulovat.

Marko Stehlík vinu před soudem odmítl. Tvrdil, že se na úkor hutí neobohatil a prý jen převzal a hradil jejich staré závazky. Vinu vidí v lidech, kteří údajně chtěli dostat Poldi do konkurzu a nevyhovovalo jim, že firma vyráběla a banky jí půjčovaly.

Vladimír Stehlík ve čtvrtek Kladenskému deníku řekl, že se synem Markem nemá nyní žádný kontakt. „Marko ale, vzhledem ke svému špatnému zdravotnímu stavu, asi amnestii přivítá. Je nemocen a jedná se o jeho osobní věc. Pro mě je nevinen a dva a půl roku si v minulosti odseděl neprávem. Já milost ale za sebe absolutně odmítám. Trvám na tom, aby mé stíhání bylo obnoveno a stanul jsem před soudem. Chci v rozsudku očistit své jméno a naopak před soud poslat ty, kteří za krach Poldovky mohou," prohlásil rezolutně někdejší šéf hutí.

Jeho zdravotní stav se prý naopak zlepšil, a proto hodlá dále bojovat nejen za sebe, ale i všechny někdejší zaměstnance, kterým prý byla upřena výplata odstupného v celkové částce 400 milionů korun. Navíc se podle slov Stehlíka po jeho vyštvání z hutí ztratila ocel za tři miliardy korun. „To, co se s Poldovkou a Bohemia Art kdysi stalo, považuji za velkou lumpárnu. Budu se snažit o objasnění celé záležitosti politickou i právní cestou," dodal Vladimír Stehlík.

Stehlíkové byli obviněni už v roce 1996. Čtyři měsíce strávili ve vazbě. Policisté jim dávali za vinu, že neodvedli 25 milionů korun na zdravotní pojištění zaměstnanců a daň ze mzdy. Údajně také poskytovali své firmě Bohemia Art bezúročné půjčky, čímž ocelárny utrpěly škodu kolem 67 milionů korun. Další škoda zhruba 113 milionů vznikla údajně kvůli neoprávněnému převodu majetku oceláren do nově založené společnosti Poldi Steel.