Galerie výtvarného umění 
v byla v osmdesátých letech chloubou města. Objekt ale začal chátrat po krachu kladenských hutí, kdy nebylo zcela jasné, kterému ze dvou správkyní konkurzních podstat společnosti Bohemia Art vlastně náleží.

V roce 2005 Městský soud 
v Praze rozhodl, že patří do soupisu majetku spravovaného Jarmilou Veselou, což na počátku následujícího roku potvrdil i Vrchní soud v Praze. Nic už nebránilo prodeji budovy v dražbě. V roce 2007 ji v ní koupil za 9,6 milionu podnikatel Ivan Záboj.

„Stav objektu byl velmi špatný, tudíž rekonstrukce byla nákladná. Celkové náklady na modernizaci činily přibližně 60 milionů korun. 
Z toho 20 milionů korun činí dotace. Tu se podařilo získat 
z Regionálního operačního programu Střední Čechy a Integrovaného plánu rozvoje města Kladna," uvedl Záboj.

Z galerie, která je sice už nějaký čas veřejnosti přístupná, ale slavnostně byl její obnovený provoz zahájen ve čtvrtek, vzniklo nové volnočasové a společenské centrum.

V přízemí se nachází multifunkční sál pro 150 lidí vhodný pro pořádání konferencí, ale i projekce nebo malou divadelní scénu. V prvním nadzemním podlaží je pak restaurace pro 110 lidí s galerijní činností a v nově přistaveném druhém patře učebny a kanceláře.
Práce na opravách budovy trvaly zhruba půldruhého roku. Objekt bylo nutné stavebně odlehčit, neboť stojí na navážce. 

Vlastníci galerie se nyní chystají, až nastane příznivější počasí, provést některé terénní úpravy okolí. „Budova bude zvenčí v noci krásně nasvícena. Do osvětlovacího systému jsme investovali šest set tisíc korun," konstatoval Záboj.

Podle jeho slov bude v nedalekém Hotelu Kladno zachována stávající oblíbená diskotéka. O jejím přesunu do galerie se neuvažuje. Zato se zde budou konat umělecké výstavy. Nyní jsou tu k vidění fotografie Jiřího Hankeho, další výstavy budou následovat. „Ročně bychom jich zde chtěli mít tak pět až šest. Plánujeme i pořádání dětských soutěží," poznamenal Záboj.

Slavnostního otevření galerie se zúčastnili středočeský hejtman Josef Řihák, bývalý kladenský starosta, hejtman a dnes ministr zemědělství Petr Bendl i představitelé města. Náměstek primátora Kladna Miroslav Bernášek podobu moderní galerie vysoce ocenil.
„Před několika lety budova rozhodně k chloubám Kladna nepatřila a dnes je opět dominantou této části," konstatoval náměstek s tím, že prostory k pořádání některých svých aktivit bude využívat i město.

Bernášek prozradil i jednu téměř neznámou zajímavost. „Plátna kladenských umělců, nejen z původní galerie, máme dnes uskladněny v depozitáři. Určitě se budeme snažit s Ivanem Zábojem domluvit na tom, že by některá z dalších výstav mohla být věnována právě jim. Byla by v tom určitá symbolika," uvedl náměstek.

V prvním patře galerie Kladenský deník oslovil jednoho z návštěvníků zdejší restaurace, Rudolfa Kuseboucha. Ten se svěřil se svými bezprostředními pocity: Prostředí je tu vynikající, stejně jako vybavení, obsluha milá a perfektní, jídlo chutné. Jen to víno se mi zdá být trochu předražené," vyjádřil se dvaasedmdesátiletý Kusebouch, který je známým kladenským maratoncem.