Zmíněná cisterna už asistovala v minulých dnech u několika zásahů. Její pořizovací cena je 6,8 milionu korun.

„Využívána je u požárů, dopravních nehod, technických zásahů nebo likvidaci uniklých kapalin," uvedl ředitel kladenského územního odboru Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Tomáš Hradil.

Hodnota automobilového žebříku, jenž na svůj první zásah zatím čeká, je 20,6 milionu korun. „V Kladně má svůj význam. Plošinou se dostaneme až do výšky čtyřiceti metrů, tedy prakticky až do třináctého patra obytných domů. Je tedy delší než původní žebřík," poznamenal Hradil.

Vůz se zataženým žebříkem je ale také o metr delší než původní, což může komplikovat průjezdnost některými kladenskými ulicemi, do jaké míry prověří hasiči při kondičních jízdách.

S finančním přispěním měst Kladno, Slaný a Stochov, a také některých sponzorů, hasiči v loňském roce zkvalitnili zázemí na stanicích, pořídili svářečku, přenosný světlomet nebo hračky pro děti, které se staly svědky mimořádných událostí. Příkladem může být květnová nehoda autobusu převážejícího školáky s osobním automobilem u Blahotic na Slánsku. kterou řidič osobního vozidla nepřežil.