Jak prozradila vedoucí zdejší základní organizace Milada Vrbová, termín se ladil už půl roku dopředu. Těžko tedy někdo mohl předvídat, že se trefí do zatím nejteplejšího dne letošního roku. Ale ani tropické teploty, které v minulých dnech panovaly, neodradily dobrovolníky z T-Mobilu od kosení slatinné louky v Národní přírodní památce Rečkov.

„Cílem této dobrovolnické akce bylo navrácení vzácných druhů rostlin na louku, kde dříve rostly a které postupně neudržováním této cenné lokality postupně vymizely. Na akci se sjeli zaměstnanci T-Mobilu z Prahy, Liberce, Hradce Králové a společně se členy Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Klenice se přes nepříznivé a velice teplé počasí chopili křovinořezů, hrábí a během dopoledne pokosili a pohrabali půlhektarovou louku," vyprávěla Milada Vrbová.

Vzácné druhy mokřadních rostlin

Jednalo se o území, na kterém mají ochránci přírody v plánu v příštím roce monitorovat návrat vzácných druhů mokřadních rostlin.

„Děkujeme dobrovolníkům z T-Mobilu, kteří nám za téměř nelidských podmínek pomohli vrátit louce její původní krásu," netajila se vděčností předsedkyně boleslavských ochranářů. Na závěr dodala, že díky jsou skutečně na místě víc než kdy jindy, protože díky počasí se kosení stalo téměř bojem o přežití, který ale vítězně vybojovali.

Už krátce předtím se uskutečnila jiná dobrovolnická akce, tentokrát se ale týkala vyčištění Musalovy stráně nedaleko Kropáčovy Vrutice, kam se díky zásahu ochránců přírody vrátily vzácné bělozářky liliovité.

Čtěte také: Dobrovolníci pomohli vzácným květinám na Musalově stráni