Podle místostarosty města Libora Lesáka nyní mozaiky z drobných kostiček čeká důkladné omytí a 
nafocení.

„Pak budou muset dlaždiči všechny kostky rozebrat a přeložit podle stejných vzorů a obrazců. Jde o atypickou dlažbu z kostiček o rozměrech zhruba čtyři na čtyři centimetry. Některé navíc mají nepravidelné tvary," konstatoval Libor Lesák, podle něhož bude stavební firma muset sehnat zkušené dlaždiče, kteří náročné mozaiky zvládnou položit.

První schod do kostela

Většina žulových kostek se naštěstí zachovala, přestože byly zalité asfaltem. „Nejdříve je zasypali pískem, teprve pak zalili asfaltem," připomněl místostarosta a dodal, že se pod vysokou vrstvou asfaltu skrývala nejen dlažba, ale také první schod do kostela. „Kvůli zaasfaltování byly také zhoršeny odtokové poměry dešťových vod svedených ze střechy kostela," poznamenal Libor Lesák.

Historická dlažba před kostelem, která pochází 
z roku 1895, kdy byl kostel vybudován, má být uvedena do původního stavu do konce letošního listopadu. To je také termín dokončení první etapy přeměny centra, která vedle dlažeb v okolí kostela zahrnuje i mlatové povrchy a záhony kolem pomníku padlých za kostelem. Za stavební práce má město zaplatit bezmála třináct milionů korun.

Čtěte také: Nález v zahradním jezírku: Keltové žili i v Kněžmostě