Mezi 212 letos přihlášených obcí z celé republiky, které se tím ucházejí o ministerských 32 milionů korun, jsou také tři sídla z Benešovska - Blažejovice (113 obyvatel), Kamberk (136 obyvatel) a Louňovice pod Blaníkem (656 obyvatel). Chybí například „vesnice vesnic“ Ratměřice, celostátní vítěz z roku 2010. Její starosta Viktor Liška je ale členem hodnotící komise.

Například v Louňovicích by nejen jeho chtěli zaujmout včelařským muzeum. Loni MMR tamní včelaře ocenilo za spolupráci s obcí v soutěži Vesnice roku 25 tisíci korunami. Ty pomohou při opravě fasády průčelí muzea.

Tradiční účastník, obec Kamberk, chce zabotovat i letos. Loni získala diplom Za udržování Muzea venkov a také 20 tisíc korun. „Díky tomu opravíme pohřební vůz, zejména jeho loukotě. Vůz tahali koně a pochází ze čtyřicátých let minulého století. Dříve sloužil, stejně jako jiné exponáty v muzeu, obyvatelům Kamberka. Naposledy vezl mojí švagrovou v roce 1985,“ zavzpomínala starostka obce Alena Jenšíková.

Dva roky je vybrané střední školy testovaly, letos už byly povinné pro všechny. Na celé jižní Moravě ve středu začaly jednotné přijímací zkoušky na střední školy s maturitou.
U jednotných přijímaček dopadly lépe testy z češtiny než z matematiky

Dva sousední okresy, Kutná Hora a Kolín, tentokrát soutěž neobeslaly. Z Kutnohorska se sice už čtyřikrát zúčastnil městys Kácov, ale letos prý dá dát příležitost ostatním vesnicím. V roce 2015 získal Ocenění za spolupráci s místními podnikateli, loni modrou stuhu za Společenský život. „Dosáhli jsme mety, které si velmi vážíme a byli jen krůček od hlavní ceny,“ vysvětlila starostka Soňa Křenová důvod letošní absence.

Také Kolínsko mívalo dříve své zastoupení. Účastnily se například Lošany. Zasedací místnost obecního úřadu proto zdobí několik čestných uznání a diplomů – za rozvoj péče o zeleň z roku, za rozvoj společenského života a sportu, za rekonstrukci bytového objektu. V roce 2001 získaly Lošany dokonce zelenou stuhu. „Už tu soutěž, alespoň podle mého názoru, berou nějak moc vědecky,“ zasmál se starosta obce Miroslav Jelínek. „Už jsme toho vyhráli dost,“ dodal.

Už nyní, v květnu a také v červnu, se budou postupně uzavírat krajská kola, vítěze soutěže organizátor vyhlásí 16. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích. „Soutěž každoročně ukazuje jedinečnost a bohatství našeho českého, moravského a slezského venkova. Přeji všem obyvatelům soutěžících obcí hodně štěstí a komisařům spoustu energie a inspirativních zážitků,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Do souboje o titul Vesnice roku 2017 zasáhne ve středních Čechách celkem 13 sídel. Nejvíc práve z Benešovka, tři. Kromě uvedených okresů soutěž neobeslaly ani okresy Beroun a Nymburk.
Soutěžit budou i Petrovičtí z Příbramska. Ti ostatně už mají na čem stavět. Drží čtyři stuhy, z toho dvě zlaté.

Přihlášené obce jsou hodnoceny v následujících oblastech: společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry, informační technologie obce a koncepční dokumenty.

O titul Vesnice roku usilují i Středočeši. Zdroj: Deník/Jiří Předota

Přehled účastníků soutěže Vesnice roku ve středních Čechách v r. 2017

BENEŠOV

  • Blažejovice (113 obyvatel)
  • Kamberk (136 obyvatel)
  • Louňovice p. Blaníkem (656 obyvatel) 

KLADNO

  • Řísuty (347 obyvatel)
  • Zlonice (2 261 obyvatel) 

MĚLNÍK

  • Cítov (1 252 obyvatel)
  • Hostín (304 obyvatel) 

ML. BOLESLAV

  • Dolní Slivno (324 obyvatel) 

PRAHA-ZÁPAD

  • Davle (1 638 obyvatel)
  • Třebotov (1 398 obyvatel) 

PŘÍBRAM

  • Hvoždany (764 obyvatel)
  • Petrovice (1 311 obyvatel) 

RAKOVNÍK

  • Krušovice (625 obyvatel)

Zdroj: MMR

Ilustrační foto.
Benešovský pivovar slaví 120 let od založení