Během těch od občanů zazněly důvody, proč by měla vyhláška vejít v platnost. Místní se obávali zejména možnosti napadení člověka psem. Vadily jim ale i další věci, například znečišťování veřejných prostranství.

Vyskytly se i názory opačné. Podle těch bylo možné najít méně radikální řešení, například přestupkové řízení pro páníčky, kteří po svých psech neuklízí. Odpůrci vyhlášky poukazovali taktéž na cvičené psy, kteří by byli podle nich touto regulací „týraní".

Dvě varianty

Na základě těchto stížností a debat se už na jaře objevily dvě varianty řešení.

První variantou byl plošný zákaz s určením prostoru, který je naopak pro volný pohyb psů určen. Druhou variantou bylo vymezení prostor, kde je volný pohyb zakázán. Zastupitelé se od začátku přikláněli k první jmenované verzi.

„Snažili jsme se ve městě najít pozemky, které by tomu vyhovovaly. Jedná se o pozemky, které jsou na různých částech města a není to tedy pouze pro jednu lokalitu," řekl místostarosta Čáslavi Vlastislav Málek.

Tři pozemky

Pro volný pohyb psů tak byly vytipovány tři pozemky, na kterých je doloženo vlastnictví města. Jedná se o pozemky v ulici Jaroslava Vrchlického, v ulici Žitenická, jako třetí vhodný prostor byl vytipován pozemek v ulici Chotusická u městského hřbitova.

Na ostatních veřejných prostorách náměstích, v ulicích, tržištích i chodnících či parcích bude volný pohyb psů zakázán.

Tento návrh byl zastupiteli schválen a do dvou týdnů vejde v platnost. Nešlo ale o souhlas jednohlasný. Čtrnáct zastupitelů bylo pro, dva se zdrželi hlasování a dva hlasovali proti.

Čtěte také: Králův Dvůr navýšil poplatky za odchyt psů. Je jich pořád víc