„Chtělo by to nějaký režim a formu nebo to prostě zakázat, aby to nehyzdilo vzhled města. Teď v letním období, každý, kdo přijede do města a pořádá nějakou akci, tak to vylepí na čekárnu. Oni nemají žádnou povinnost to po sobě uklidit a pak z toho visí cáry a je z toho nepořádek," navrhl zastupitel Ladislav Jenšík s tím, že ve městech jako je například Benešov nebo Kutná Hora se s tímto jevem nesetkal.

Čekárny i lampy veřejného osvětlení jsou v majetku města, pro které je spravují Technické služby města Vlašim. „Tohle už zakázané je. My už jsme jednou zákazy vylepování plakátů na zastávky umístili, ale oni nám je přelepili plakátama," uvedl starosta Vlašimi Luděk Jeništa.

Podle starosty Vlašimi Luďka Jeništy se v jiných městech osvědčilo přelepovat černý výlep oranžovými nálepkami s nápisem „Neplatí". Starosta potvrdil, že vedení města to inspirovalo a už dokonce má tyto samolepky vyrobené. Jen je zatím nepoužilo.

Pokuta i trestný čin

Za nelegální výlep hrozí pokuty, a to v závislosti na tom, kde by byla takováto reklama umístěna. Třeba v případě polepu jízdních řádů na zastávkách či dopravních značkách by mohlo jít o přestupek na úseku dopravy a na úseku silničního hospodářství podle zákona o přestupcích, za který lze uložit pokutu až do pěti tisíc korun.

Nejčastěji však půjde o přestupek proti veřejnému pořádku, za nějž lepiči hrozí pokuta do výše padesáti tisíc korun. V závažnějších případech by dokonce mohlo jít o trestný čin. Postihnuty by měli být především ti, kteří byli při výlepu přichyceni.

Zadavatel takové propagace by pak mohl být postižen v případě, že by mu bylo prokázáno, že si nelegální výlep objednal nebo jej inicioval. Jenže právě chytit takového lepiče za ruku je problém, pracuje totiž v noci a je rychlý. Ani dokazování objednávky iniciátorovi není snadné.

„Pokud se o to na městě nebo v technických nikdo nestará a nikdo do té firmy nezavolá, aby to nedělal, že poškozuje cizí majetek a nikdo za to není odpovědný, když si o tom budeme jen povídat na zastupitelstvu, tak se nic nezmění. Vždyť je tam i telefon, kam mají volat, třeba by stačila jen domluva," navrhl Ladislav Jenšík.

Nevkusnost a drzost

„My se na to teď hodláme zaměřit. Firma, která lampy veřejného osvětlení po celém městě oblepila, je tu veřejně známa a má řadu jiných možnosti, jak věc s náborem pracovních sil řešit. Já osobně to považuji za nevkusnost a drzost," řekl na adresu firmy obcházející pravidla vlašimský starosta.

Dodal, že firma bude muset inzeráty na vlastní náklady odstranit a je možno ji také pokutovat za porušení veřejného pořádku. Podle informací místostarosty Vlašimi Karla Kroupy už byla zaúkolována městská policie. Ani po více než dvou týdnech však nelegální plakáty nezmizely a některé se vedení města vysmívají dokonce jen pár metrů od oficiálních plakátovacích ploch.

Čtěte také: Venkovní reklama v Kolíně bude mít brzy nová pravidla

Karel Chlumec