Těžkou hlavu z EET má například Miroslav Kubát, který provozuje restauraci v Kulturním domě Čistá. Zařízení v malé obci nedaleko Bělé pod Bezdězem se sice nemůže chlubit velkými zisky, nicméně má svou stálou klientelu.

Podle Miroslava Kubáta byl ale v nejčernějším scénáři mohlo hrozit, že by o zákazníky vlivem kontroly mohl přijít. Proto je jednou z provozoven, která se připojila k čtvrteční stávce. „Nelíbí se mi naprosto všechno. Neumíte si představit, jaký problém jsem měl například se sháněním pokladny. Trvalo mi tři týdny, než jsem si ji koupil," líčí podnikatel.

Kšeft Vietnamci

Pokaždé se dozvěděl, že zařízení není. Trpělivost mu došla po téměř dvaceti dnech. „Klasické prodejny jich měly v zásobě minimum. A tak jsem udělal kšeft vietnamskému prodejci. Ten jich měl na skladě dost," pokračoval Miroslav Kubát.

Pokud se někdo chtěl v Čisté najíst, s velkou pravděpodobností ode dveří odešel s kručícím žaludkem. Podoba stávky v tamní restauraci je jasná. Bude zavřeno a „volný" den využijí k instalaci pokladny.

Vyhlídky však podnikatel neočekává příliš růžové. Nejvíce mu vadí změna, kterou se ministr financí Andrej Babiš snaží prosadit. Totiž, že by drobní podnikatelé s ročním obratem do 250 tisíc platili pouze paušální daň a EET by se jich prakticky netýkala.

Zdražení piva

„Je to nesmysl. Buď budeme platit všichni, nebo nikdo. Teď jsem do EET investoval 15 500 za novou kasu. Nějaké peníze to ještě stát bude. Navíc, až se všechno rozjede naplno, budu muset zdražit pivo. Nevím, jestli sem lidé z obce pak půjdou na točené za 30 korun místo stávajících pětadvaceti. Nejsme ve městě," kroutil hlavou.

Dodal, že má nasmlouvané kulturní akce do dubna. Pak ale plesy skončí a zisk bude závislý na prodaných pivech. „Pokud to nepůjde, radši hospodu zavřu, než abych ji dotoval z jiných zdrojů," dodal muž, pro jehož existenci budou životně důležité příští měsíce.

Podobně to vidí zaměstnanci pekárny na Jičínské ulici v Mladé Boleslavi. Ta spadá do majetku Pekařství Šumava, a většina jejích poboček na území Mladoboleslavska (například v Bakově, Bělé, Benátkách či Hradišti) se k bojkotu připojila. „Neuvěřitelným způsobem nám to zkomplikuje život, vezměte si, o jaké částky se u nás jedná, když si někdo koupí dvě housky," podělila se o svůj názor zdejší prodavačka.

Čtěte také: Kladenský podnikatel zavře na protest proti EET své papírnictví