VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Je Velikonoční pondělí, spojené s pomlázkou a koledou

Dnešní Velikonoční pondělí je ve znamení lidových zvyků, které jsou po staletí spjaté s končící zimou a začínajícím jarem. Chlapci a muži chodí na koledu s pomlázkou, na Moravě s mrskačkou.

17.4.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: ČTK/Radek Petrášek

Šlehání pomlázkou z mladých vrbových proutků a někde i polévání vodou má stejný smysl. Věřilo se, že mladá míza či proudící voda předává dotekem svou sílu. Barevná vajíčka, která koledníci dostávají, zase symbolizují krásu života vznikajícího ze zárodku.

Dopoledne koledníci obcházejí byty a domy, pronášejí veršovaná přání a šlehají ženy a dívky vrbovými proutky, které údajně přinášejí "pomlazení". Na oplátku dostávají zdobená vajíčka, v posledních letech často také čokoládové figurky či jiné sladkosti, dospělí pak alkohol.

Školákům dnes končí pětidenní velikonoční prázdniny, dospělým čtyřdenní prodloužený víkend. Na zvýšený provoz na silnicích dohlédne na 3000 policistů.

Autor: ČTK

17.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Prázdniny jsou v Mateřské škole Hrdlív ve znamení náročné rekonstrukce. Nový školní rok zahájí děti už v novém.
12

Oprava hrdlívské mateřinky spěje do finále

SK Braškov - Internacionálové ČR 3:2. Oslavy 90 let fotbalu na Braškově
99

V Braškově se hrálo a vzpomínalo

Vysněné dětské postele

Dětský pokoj potřebuje pořádnou postel. Ale obyčejné postele jsou plné nesplněných dětských snů. Zkuste splnit nějaké ty sny i vysněnou postelí.

V Unhošti hořelo v průmyslovém areálu, sklad hnojiv byl v ohrožení

Unhošť /OBRAZEM/ - V úterý odpoledne vyjížděli hasiči k požáru do Unhoště. V průmyslovém areálu hořela hromada dřevěných palet. Po příjezdu hasičů na místo bylo zjištěno, že hoří zhruba tři stovky palet s tím, že se požár rozšířil také na sousední budovu skladu hnojiv.

Škola vaření: co s patizonem, zeleninou ve tvaru létajícího talíře?

Region - Je to dýně a chutná trochu jako cuketa. Řeč je o patizonu, oblíbené letní zelenině zvláštního tvaru, která právě dozrává.  Pojďme si tedy představit několik receptů na její zpracování v kuchyni vyzkoušeli jste už třeba patizonový nákyp?

Rytíř Jakub Strnad: Nesmíme plašit

Kladno - Bez jednoho dne to byl rok, kdy hokejisté Kladna podlehli na svém ledě v přípravě pražské Slavii 1:9. V úterý s Pražany také prohráli. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení