Podle vedoucí Služeb prevence města Mělníka Evy Vetešníkové, která má azylový dům na starosti, je bezdomovcům v noclehárně k dispozici dvanáct lůžek, čtyři pro ženy a osm lůžek mohou využít muži.

„Lidé bez přístřeší naši noclehárnu využívají celoročně a nedá se ani říci, že by v létě byla prázdná a v zimě plná. Někdy musíme klienty odmítat, jindy je několik lůžek volných. V posledních dnech ale máme v podstatě plno," uvedla Eva Vetešníková a dodala, že se zájem bezdomovců o noclehárnu mění doslova ze dne na den.

Pomoc zdarma i za peníze

Personál mělnického azylového domu se stará o to, aby klienti noclehárny měli nejen kde přespat, ale aby si mohli ohřát i něco teplého k jídlu.

„Snažíme se jim v rámci spolupráce s potravinovou bankou zajistit alespoň čaj, kávu, polévku a pečivo. To jim sice poskytujeme zdarma, ale za jedno přespání v noclehárně platí padesátikorunu. V ceně mají sprchu a zapůjčení lůžkovin. Za vyprání a usušení oblečení pak v případě zájmu zaplatí třicet korun," připomněla vedoucí Služeb prevence města Mělníka.

Čas, kdy mohou bezdomovci do mělnické noclehárny nastoupit, je nastaven na sedmnáctou hodinu, opustit ji musí nejdéle do osmi hodin ráno.

Situace v jiných městech

Další dvě větší města regionu, Neratovice a Kralupy nad Vltavou, zatím žádnou noclehárnu pro bezdomovce neprovozují. V Kralupech nad Vltavou se jim snaží pomáhat tamní Farní charita, která ve Štefánikově ulici v Lobečku nově provozuje nízkoprahové centrum. To je podle ředitelky Charity Barbory Kovářové určeno právě pro osoby bez přístřeší.

„Od našich dvou pracovníků tam mohou dostat základní potravinovou pomoc, ohřát se, vyprat si nebo se vykoupat. Pokud chtějí například kávu, čaj nebo polévku, pak je to za symbolický poplatek," vysvětlila Barbora Kovářová a připomněla, že nejde o zařízení, kde by lidé v nouzi mohli přespávat. To se v regionu nachází skutečně pouze v Mělníku.

V Neratovicích mají bezdomovci šanci získat na odboru sociálních věcí poukázky na jedno teplé jídlo denně.

Čtěte také: Bezdomovectví: problém, krizové bydlení je dočasné