Díky dlouhodobému a výtečnému plnění úkolů doma i na zahraničních operacích byl 13. dělostřeleckému pluku v roce 2009 propůjčen prezidentem republiky čestný název "Jaselský". Vzhledem k historii jsou dělostřelci na tento název patřičně hrdi.

Na letošním 72. výročí se objevil i legendární brigádní generál Miloslav Masopust, který jakožto přímý účastník bitvy u Jasla měl vojákům při slavnostním nástupu opravdu co říci. Vyprávění zážitků pana generála bylo tak živé, že stačilo zavřít oči a rázem jako by se psal 15. leden roku 1945.

Tohoto významného dne se zúčastnila také polská delegace příslušníků 23. dělostřeleckého pluku při městě Boleslawiec v čele s panem plukovníkem Pawlem Świtalskim. Nechyběli samozřejmě ani zástupci obcí, firem a organizací, kteří s dělostřelci úzce spolupracují.

Kanonová houfnice

K příležitosti oslav se letos konal první ročník soutěže o nejlepší obsluhu 152mm samohybné kanonové houfnice (DANA). Soutěž zahrnovala několik jednotlivých úkolů jako například: řízení vozidla na přesnost, zamíření děla, či čištění hlavně. Rozhodující roli hrál nejen čas, ale i přesnost provedení jednotlivých úkolů.

Soutěžily čtyři osádky, přičemž každá z nich se skládala z pěti členů. Soutěžícím přálo pěkné počasí, takže se mohli plně soustředit na plnění úkolů. Byl to boj a v některých disciplínách šlo opravdu o vteřiny.

Přes dvě hodiny trvající závod nakonec vyhrála osádka 2. palebné baterie ze 131. dělostřeleckého oddílu pod vedením rotného Pavla Kuthana. Vítězná osádka dostala červený návlek na hlaveň, který bude moci po celý rok vozit, jakožto symbol nejlepší obsluhy děla Armády ČR.

Čtěte také: Cukrovka, špatný zrak? Nevadí. Armáda i policie snižují limity