V některých statistikách se dokonce objevilo i vyšší číslo. Podle Němcové ale šlo o souhrnný údaj za více kutnohorských památek. Například v letech 2009 a 2010 návštěvnost chrámu svaté Barbory zůstala pod hranicí 200 tisíc lidí.

Velký podíl na růstu návštěvnosti má podle Julie Němcové skutečnost, že se Česko stává oblíbeným a bezpečným cílem zahraničních i domácích turistů. „Neustále narůstá počet turistů zejména z asijských zemí a v zimních měsících přijíždí stále větší počet rusky mluvících návštěvníků," uvedla.

Další památky

Velkou návštěvnost měly loni i další památky ve správě Římskokatolické farnosti arciděkanství Kutná Hora. Kapli Božího těla navštívilo přes 50 tisíc lidí, kostel sv. Jakuba téměř 29 tisíc a kostel Matky Boží Na Náměti přes 2700 turistů.

Nejnavštěvovanější památkou v Kutné Hoře ale i nadále zůstává sedlecká kostnice, kterou loni navštívilo 376 tisíc turistů. Tato památka je ale ve správě sedlecké farnosti.

Návštěvnost památek ve městě podpořily v loňském roce i kulturní akce. Tuzemští turisté například měli velký zájem o noční prohlídky Barbory a večerní prohlídky kostela sv. Jakuba, které farnost pořádala v rámci Kutnohorského léta.

Speciální prohlídky

I letos jsou pro návštěvníky připravena lákadla. V květnu chystá Římskokatolická farnost arciděkanství Kutná Hora speciální prohlídky ochozů Barbory a výtěžek bude použit na veřejnou sbírku Zvon pro Jakuba. Výroba tohoto znovu se plánuje na květen v Nizozemsku.

Do Kutné Hory má být dopraven 23. července při oslavách svátku svatého Jakuba, kdy bude slavnostně požehnán. Vytažen do věže by měl být 14. října a první vyzvánění je plánováno na posvícení o den později. 

Čtěte také: Zastupitelé souhlasili. Vlašský dvůr projde obnovou za 120 milionů korun