Podle středočeského hejtmana Miloše Petery žije ve středních Čechách stále více lidí, kteří do Prahy dojíždějí každý den. „Toto číslo v posledních letech neustále roste, ukazují to přepravní průzkumy i data z posledního Sčítání lidu, domů a bytů," připomněl hejtman.

Podle něho právě pravidelní cestující nejlépe vědí, co by se v dopravě mělo změnit a zlepšit. „Teď mají lidé jedinečnou příležitost napsat své připomínky. Čím víc jich přijde, tím větší je šance, že se jimi odborníci budou zabývat," upozornil.

Co nejvíce připomínek

Plán udržitelné mobility vnímá dopravu jako celek. Lidé z Mělnicka a dalších regionů by proto neměli předkládat požadavky na posun konkrétního spoje nebo třeba přechodu.

„Od Středočechů potřebujeme co nejvíce připomínek k tomu, jak by se měla doprava změnit, aby se jim do Prahy dojíždělo co nejlépe, ať už jde o silniční, cyklistické, automobilové nebo železniční spojení," vysvětlil Tomáš Kaas z Magistrátu hlavního města Prahy.

Podněty, které mohou lidé zasílat prostřednictvím webové stránky www.poladprahu.cz, poslouží jako podklady pro práci odborníků. Kromě veřejnosti se do projektu zapojí také zástupci pražských městských částí, středočeských měst i kraje, přepravních firem, městských organizací a občanských sdružení.

Podněty do prázdnin

Podněty mohou lidé posílat až do začátku letních prázdnin. Se zapojením veřejnosti se navíc podle projektového manažera Daniela Šestáka počítá i v následujících měsících.

„S názory lidí cestujících do hlavního města počítáme při panelových diskuzích s odborníky při hledání společné vize pro mobilitu i při sbírání podnětů ke konkrétním návrhům opatření," připomněl manažer.

Tvorba Plánu udržitelné mobility je rozložena do bezmála tří let, v tuto chvíli je třeba vytvořit co nejdetailnější analýzu současné situace. V průběhu příštího roku vzniknou návrhy opatření a v roce 2018 by měl být proces završen předložením pražským radním a zastupitelům ke schválení.

Čtěte také: Přímá linka z Mělníka do Prahy pojede částečně novou trasou