„Nebudeme ve dvou uvolněných funkcích. Nevylučujeme ale funkci starosty a neuvolněného radního. Tam jsou ale jiné peníze, kompetence i pracovní vytížení," vysvětlil.

Jiná je ale situace s uvolněnými funkcemi. „Být starostou na plný úvazek a ještě pracovat na plný úvazek na kraji, to je ale nesmysl, plný úvazek může být z logiky věci jeden," řekl. Podle jeho slov by tak mohla nastat alternativa, že by se v krajských volbách úspěšní starostové museli vzdát svých uvolněných funkcí jako starostové.

STAN již na začátku vylučoval spolupráci s minulým vedením kraje. „Od začátku vyjednávání se snažíme zabránit tomu, aby se KSČM, ČSSD a třeba někdo silný domluvili a udělali vládnoucí koalici ve Středočeském kraji, to je pro nás varianta absolutně nepřijatelná," uvedl. Jak dále sdělil, STAN vstoupil do vyjednávání s tím, že preferuje koalici všech úspěšných subjektů: ANO 2011, STAN, TOP 09 a ODS.

Exkluzivní vyjednávání?

„Taková jednání jsme akceptovali a vedli je dále. Měli jsme schůzku, kde jsme řešili programové priority, zásady vládnutí, programové prohlášení, otevřenost, transparentnost. Také to, že nechceme opozici vynechávat z výborů a komisí, že chceme respektovat i výsledek voleb. Personálie jsme doposud neřešili," okomentoval dosavadní jednání.

Řeč byla také o rozložení sil v radě kraje, detaily však Vít Rakušan neřekl. „Podali jsme si ruku na to, že v této trojici - ANO, STAN a TOP 09 se vedou exkluzivní vyjednávání," řekl. „Během večera jsme zaznamenali jistý vývoj, že hnutí ANO mělo mít separátní schůzku s ODS je to stále zastřené, bylo, nebylo potvrzeno, my jsme u ní nebyli," podotkl Vít Rakušan.

Lídra STAN tyto zprávy překvapily. „Ať už byl vývoj jakýkoliv, trváme na tom, že naše podaná ruka platí, že v úterý s nikým nevyjednáváme, my dohody neporušujeme," řekl. „Nemáme důvod nic měnit, uvidíme, jak se věc vyvine ve středu dopoledne," dodal.

Čtěte také: Ve Středočeském kraji se rýsuje nová koalice, konečné slovo ale ještě nepadlo