Podle nedomické starostky Jitky Štyksové se v poslední době opakovaly stížnosti, většinou od rodičů malých dětí, seniorů nebo chovatelů hospodářských zvířat, že je večerní domácí ohňostroje ruší.

„Chtěli jsme vědět, zda to vadí jen pár lidem, kteří si přišli na radnici stěžovat, nebo i ostatním. Překvapilo nás, že většina lidí je pro úplný zákaz," doplnila starostka.

Podle ní má tématu ohňostrojů patřit ještě veřejná schůze, po níž padne verdikt, zda místní vyhláška omezí nebo dokonce zakáže používání zábavní pyrotechniky v obci po celý rok kromě silvestrovské noci.

Pak je ale podle starostky otázkou, jak by Nedomice dodržování vyhlášky vymáhaly, když nemají obecní strážníky. „Mělo by to být především o solidaritě mezi sousedy," poznamenala Jitka Štyksová.

'Nedá se to uhlídat'

Z větších měst v regionu zatím žádné nezakázalo domácí ohňostroje místní vyhláškou. „Nedá se to uhlídat," prohlásil mělnický starosta Ctirad Mikeš, podle kterého se většina domácích ohňostrojů odpaluje ze soukromých pozemků.

„Mohli bychom řešit používání zábavní pyrotechniky pouze na veřejných prostranstvích a v době nočního klidu. Většinou ale stejně ani nelze přijít na to, ze kterého pozemku byla odpalována," dodal.

Stejně to vidí i kralupský místostarosta Libor Lesák. „Mělo by to být o dohodě a slušném chování mezi sousedy," řekl místostarosta, podle kterého by vymahatelnost zákazové vyhlášky byla chabá. „Než by strážníci dojeli do čtvrti, odkud rachejtle létaly, už by nepoznali, odkud byly odpalovány," doplnil.

Městskou vyhlášku, která by řešila používání zábavní pyrotechniky, nemá ani třetí největší město regionu, Neratovice.

Čtěte také: Pořadatelům Creepy Teepee hrozí pokuta, návratu do Kutné Hory se ale nebrání