Potvrdila to neratovická starostka Lenka Mrzílková 
s tím, že situace je stále otevřená. „Víme, že ty prostory prodávat nechceme. Přišlo by nám neseriózní, pokud bychom v jednáních pokračovali, církev investovala peníze například do návrhů smluv a my jim následně řekli, že s prodejem nesouhlasíme," vysvětlila.

Návrh využití prostor

Přesto je možné, že církevní komunitní centrum 
v kulturním domě skutečně vznikne. Záleží však také na tom, jaké požadavky na stávající prostory bude mít společenský dům a městská knihovna.

„Společenský dům má do konce prázdnin předložit návrh využití prostor, 
v němž popíše své potřeby a požadavky. Teprve potom se uvidí, zbude-li pro plánované komunitní centrum vůbec nějaký vhodný prostor," připomněla Lenka Mrzílková s tím, že zejména prostory knihovny jsou v současné době nevyhovující a nedostačující.

„Musíme myslet na budoucnost. 
V místě, kde se nacházejí sály a bývalá restaurace, jsou volné velké prostory. Tím bychom mohli vyřešit i bezbariérový vstup do knihovny…" nastínila jednu z možností využití kulturního domu.

Nutná rekonstrukce

Dalším důvodem, proč město nechce starou část kulturního domu prodat, je skutečnost, že by tím bylo znemožněno čerpání dotací na jeho rekonstrukci. „Necháváme zpracovat projektovou dokumentaci stávajícího stavu, protože žádné dokumenty z dřívějška nemáme nebo jsou pouze částečné," upozornila Lenka Mrzílková.

„Máme hotový energetický audit. Počítáme s novým opláštěním budovy a dalšími regulacemi, navíc plánujeme také úpravy vnitřních dispozic pro budoucí potřeby," vysvětlila a doplnila, že město by na tyto stavební úpravy rádo získalo příspěvek z dotací. „Dotační výzva, do níž takovéto činnosti spadají, končí v únoru příštího roku. Moc času nám tedy nezbývá," připomněla neratovická starostka.

S návrhem vybudovat v nepoužívané části kulturního domu liturgické a komunitní centrum přišla římskokatolická církev loni na přelomu léta a podzimu.

Čtěte také: Sázavský farář: Národ se odvrací od Boha a potom se diví, co se děje