VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mezi šlapkami vyčníval jeden pedál, zelí si všichni spravedlivě rozdělili

Mlékojedy /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Netradiční činnost si v Mlékojedech na Mělnicku vyzkoušeli milovníci kysaného zelí, kteří se rozhodli, že si letos na Vánoce tuto pochoutku vyrobí vlastnoručně. A také vlastnonožně. 
V areálu místního pivovaru se totiž hromadně šlapalo zelí, které si však příchozí museli nejdřív sami nakrouhat do připravených kádí.

24.10.2016
SDÍLEJ:

Hromadné šlapání (zelí) v Mlékojedech.Foto: Deník/Barbora Tesnerová

„Takže rovnou dovnitř?" ujišťovali se krouhači, povětšinou z řad pánů. Ukázalo se totiž, že krouhání zelí není pro slečinky. „My ho doma krouháme do vany," rozvinul diskuzi další z účastníků akce. „To my můžeme tak maximálně do sprcháče, vanu nemáme," hlásila jedna z dam, která se připravovala na roli šlapky.

Ještě než se dámy (a jeden z pánů) přezuly do gumáků, musely řešit drobné zranění jednoho z krouhačů, který si nedal dostatečný pozor na prsty. „No co, tak bude to zelí červené," okomentoval situaci se stoickým klidem jeden z přihlížejících.

Tři sta kilogramů

Celkem se ve čtyřech velkých plastových kádích sešlapávalo tři sta kilogramů čečelického zelí. Ani tato činnost přitom nezůstala bez komentářů, role moderátora a hlavního motivátora se ujal Petr Šolc. „Nejlépe je na tom druhá káď, kde jsou přítomny dvě šlapky a jeden pedál," hlásil rozverně a připomněl skutečnost, že do kostýmu šlapky se převlékl také Pavel Vágner.

Jak se o pár minut později ukázalo, Petr Šolc měl pravdu, právě zelí ve druhé kádi totiž bylo ušlapané nejdříve ze všech. Pak přišlo na řadu dochucení, promíchání a pěchování do nádob. Teď už stačí jen počkat několik týdnů a může se hodovat.

Domácí kysané zelíSuroviny: 1000 g kysaného zelí, 15 až 20 g soli, 1/2 kávové lžičky kmínu.

Postup: Čisté hlávky zelí nakrouháme i s košťály. Prosolíme, vmícháme kmín. Do vhodné nádoby (dřevěný suď či káď, keramická díže nebo soudek, případně velká sklenice na zavařování) napěchujeme nakrouhané zelí. Zakryjeme plátýnkem a pevně přivážeme. Na plátýnko poté položíme čisté prkýnko a vše zatížíme kamenem. Uskladníme pro nerušené kysání v místnosti o neměnné teplotě 18 stupňů Celsia. Kysání trvá přibližně čtyři až šest týdnů. Podle potřeby je možné dolévat slanou vodou (je třeba rozmíchat 15 g soli ve 1000 ml vody).

Čtěte také: Na zelnobraní si lidé pochutnávali na zelí i zelňácích

Autor: Barbora Tesnerová

24.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

David Štich na prvním tréninku s Kladnem

David Štich byl vidět, i když se nepral

Pořadatelem Valníku je tradičně kapela Totální nasazení ze Slaného. Hvězdami osmnáctého ročníku jsou slovenští Horkýže Slíže nebo česká legendární skupina Visací zámek  (na snímku).
6

Slánský festival Valník to rozbalí v letňáku poslední srpnový víkend

Rozdáváme zdarma zápasové poutače

Kladensko - Výzva pro fotbalové kluby z Kladenska! 

OBRAZEM: V Černuci na kolbišti je i o prázdninách stále živo

Černuc - Členové Sportovní stáje Černuc nezahálejí ani o prázdninách. Na kolbišti mladí i odrostlejší jezdci trénují prakticky denně, ať už drezuru nebo skoky pro nejbližší závody.

Jednání o prodeji stadionu má za sebou první kolo

Kladno - Ve čtvrtek došlo k schůzce primátora Kladna Milana Volfa a předsedy výkonného výboru fotbalového klubu SK Kladno, z.s. Josefa Drahoty. Náplní byl odkup stadionu Františka Kloze do vlastnictví města. Ač se o konkrétní částce nemluvilo, je veřejným tajemstvím, že klub požaduje 45 milionů korun.

Ve Slaném letos zazněly již dvě světové premiéry

Slaný - Některá města či obce zorganizují ročně pár koncertů, v jiných se s hudbou dveře netrhnou. Mezi takové patří i Královské město Slaný, kde se hudbě a kultuře opravdu daří.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení