„V tuto chvíli se bavíme o částce 55 korun za hodinu, přičemž cena zahrnuje sociální zabezpečení, dovolené a tak dále. Pro město je to velmi výhodné, vlastní pracovník by nás totiž stál minimálně násobek," řekl starosta Jindřich Vařeka.

K ceně je nutné ještě připočítat náklady na dopravu a dohled mistra. Speciální ostraha prý nebude nutná. „Tito lidé nejsou potenciálně nebezpeční. Jedná se o zhruba čtyři vězně, kterým za nedlouho skončí výkon trestu. Proto dozor ani nebude nutný," objasnil Vařeka.

Dobrá zkušenost

Před několika týdny už vězni pomáhali s odbahněním rybníku a zpevňování hráze. A starosta si první spolupráci chválí. „Máme za sebou víkend, kdy vězni dělali tu nejhorší práci, třídili jsme kamení, suť do hromádek, abychom mohli začít materiál ihned zpracovávat. Pokud počasí o víkendech dovolí, budeme v tom pokračovat," ohodnotil zkušenost starosta.

Přetvořit současný areál do modernějšího sportoviště a místa pro odpočinek vyjde město podle prvních odhadů na zhruba dvacet milionů korun. Lidé poté najdou v okolí Nováku nové zázemí, sprchy, restauraci, staré budovy přijdou zbourat, v okolí přibude in-line dráha, která povede kolem Junioru a Fialáku.

Kompletní rekonstrukce se dočká i skatepark, kde se v budoucnu počítá s pořádáním soutěží na republikové úrovni. „Mělo by se to všechno stát v příštím roce," uzavřel příbramský starosta.

Čtěte také: Jiřičtí vězni se nově učí chovat daňky přímo v areálu věznice