„Ve Středočeském kraji se čtení uskuteční ve všech dvaatřiceti stanicích. Výjimkou tak nebude ani ta v Kladně, Stochově a Slaném," sdělil mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík.

Jedná se o vůbec první hasičskou knihu a její napsání inicioval generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky Drahoslav Ryba. Kniha obsahuje čtrnáct klasických pohádek, ve kterých nechybí draci, čerti, skřítci, stateční kohouti i kapři záchranáři.

„Společně s vypravěčem mohou děti držet palce kominíku Jankovi, aby stihl včas vymést všechny pekelné komíny, nebo přemýšlet, která kapička vody je ta nejdůležitější. Možná, že i dospělí čtenáři na chvilku znejistí, co je pravdy na pohádce o bratřích Síčích – prvních členech hasičského sboru," uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru České republiky Nicole Zaoralová.

„Autory pohádek jsou sami hasiči ze všech oblastí činností Hasičského záchranného sboru České republiky. Jsou to například ti, kteří přijímají tísňové hovory na lince 112, rozhodují o výjezdech jednotky na operačním středisku, tak zvaní „mokří hasiči", kteří vyjíždějí ke všem mimořádným událostem, i ti, kteří posléze vyšetřují příčiny vzniklých požárů," řekl Ladislav Holomčík.

Datum 13. říjen nebyl vybrán náhodně. V tento den si každoročně připomínáme Mezinárodní den omezení přírodních katastrof. U katastrof se lidé s hasiči potkávají nejčastěji. Následky těch přírodních, jako jsou povodně, větrné smrště, bouřky, přívalové deště, krupobití nebo silná námraza, která láme větve stromů, hasiči likvidují pravidelně v létě i v zimě. Na pomoc obětem ničivých zemětřesení pak za hranice naší země vyráží tak zvaný USAR odřad, který takto naposledy pomáhal v Nepálu.

„Lidé si zvykli, že hasiči jsou univerzálními záchranáři a každý den je možné se s nimi potkat u nejrůznějších mimořádných událostí. Vždy zachraňují životy, zdraví nebo majetek," konstatovala Nicole Zaoralová.

Tentokrát se však hasiči s dětmi potkají při mnohem klidnější akci. Pohádkové čtení bude navíc spojeno s dalšími doprovodnými akcemi. Knížka by měla dětem, ale i dospělým, kteří budou pohádky předčítat, přinést nejen zábavu, ale i ponaučení. Trendem posledních let je totiž snaha vychovávat takové občany, kteří si budou vědomi míry zodpovědnosti za své zdraví a život a nebudou se spoléhat pouze na pomoc státu. Lidé musí vědět, jak rychle a účinně pomoct sobě a svým blízkým v případě mimořádné události alespoň do doby, než jim přijedou na pomoc záchranáři.

„Dnes je lidstvo každodenně konfrontováno s různými nebezpečími většího či menšího rozsahu. Příroda nám dává stále jasněji najevo, že pánem planety ještě nějakou dobu zůstane. Naše civilizace a její vymoženosti také nejsou úplně bez nebezpečí. A proto je logické, že umět ochránit své zdraví, majetek a zejména život patří k základním lidským kompetencím. Abychom ale dokázali správně reagovat ve vypjatých a stresových situacích, což zrovna mimořádné události jsou, je nutné mít dostatečně naučené a nacvičené správné postupy chování a činnosti, čehož lze dosáhnout pouze pravidelným a postupným získáváním znalostí a dovedností. Snad k tomu částečně a zábavnou formou přispěje i právě pokřtěná knížka hasičských pohádek" dodal generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky Drahoslav Ryba.