Tedy zákroků, po nichž pacient nepotřebuje dlouhodobou hospitalizaci. Tím však zůstávají částečně nevyužity některé operační sály. Podle starosty Milana Pavlíka by však situace 
s provozem a ekonomikou nemocnice neměla mít tak pesimistické vyhlídky, jak je vidí někteří místní v komentářích na sociální síti.

„Ředitel nemocnice je momentálně na dovolené, až se vrátí, budu požadovat zpracování konceptu na provoz nemocnice do budoucna. Za sebe mohu říci, že odmítám například zakonzervování některých operačních sálů. Měly by být pronajímány na úkony i pro jiná oddělení. Takže například dva dny by se tam operovaly chirurgické zákroky, jindy by se 
v nich prováděly třeba ortopedické nebo urologické operace," řekl Pavlík.

Nemocnice sice za loňský rok hospodařila s více než dvoumilionovým ziskem. Nicméně letos po uzavření chirurgického oddělení se její hospodaření propadá do červených čísel. „Je to komplikované, ale mělo by se nám podařit získat od zdravotních pojišťoven zpětně uhrazení výkonů, které budou zařazeny do jednodenní chirurgie," uvedl Pavlík.

Hledání strategického partnera

Městecká nemocnice však už vypsala záměr na vstup strategického partnera. Ten by podle všeho odkoupil určité množství akcií městské nemocnice a zároveň by pomohl finančně a s dalším rozvojem.

„Nyní jsme ve fázi, kdy se nám přihlásilo devět zájemců, kteří by výběrové řízení na vstup strategického partnera zadministrovali. Postupně s nimi budeme jednat. O výsledcích a aktuální situaci chceme místní informovat na konci srpna nebo začátkem září, kdy bychom do kina svolali veřejné setkání s občany města," plánuje starosta.

Sám si je však dobře vědom, že ačkoliv je městecká nemocnice akciovou společností dosud stoprocentně ve vlastnictví města, nemá radnice její osud tak úplně ve svých rukách.

„Jde samozřejmě o strategická rozhodnutí zdravotních pojišťoven a ty dělají, co uznají za vhodné. Podle mého by byla škoda přicházet u nás 
o další lůžka. Už jen v kontextu s tím, jaká je aktuální situace ve světě. Pokud by 
i v našem regionu došlo 
k nějakému většímu neštěstí, bude dobrá každá postel," uzavřel Milan Pavlík.

Čtěte také: Nemocnici v Městci Králové oceňují, pak vyhlásí záměr na prodej akcií