Kolem půl deváté vyrazili s transparenty do centra Rakovníku. Zamířili Palackého ulicí na Husovo náměstí, kde účastníci prošli středem náměstí za troubení a hlasitého skandování.

Zazněla opakovaně hesla například: „Za lepší školu" a "Odvolat!" Průvod se krátce zastavil před kostelem sv. Bartoloměje a pokračoval směrem ke škole. K protestům se připojila i širší veřejnost, například maminky s kočárky a lidé střední i starší generace.

Studenti využili také amplion či řehtačky, přičemž rozdávali zdarma nálepky s hesly pochodu: "Make MOA great again!" a "Stop politizaci školství" - což byla dvě hlavní hesla, jež se objevila také na nástěnkách a poté i na dveřích ředitelny školy.

Budova Masarykovy obchodní akademie v Rakovníku.
Krajská opozice chce řešit vyhrocenou situaci na škole

Podle prvních odhadů se akce zúčastnily zhruba tři stovky lidí.

Průvod došel až ke škole, kde vyzval ředitelku Radku Soukupovou, aby vyšla před budovu a k celé záležitosti se veřejně vyjádřila. Což se ale nestalo, a tak krátce poté organizátoři poděkovali protestujícím za účast a vyzvali je k rozchodu. 

Jedna z protestujících, shodou okolností matka jedné ze studentek, ale vybídla dav, aby se vydal k ředitelně. Následně lidé zaplnili chodby a čekali na reakci vedení školy. 

Krátce po půl desáté Radka Soukupová slíbila, že vyjde za deset minut z ředitelny, studenti ale na její příchod čekali zhruba hodinu. V ředitelně s ní hovořili pouze tři hlavní organizátoři pochodu, médiím byl vstup odepřen. 

Studenti zároveň vylepovali protestní letáčky po škole. 

Vodní prvek v parku pod kostelem v červnu 2017.
Další útok vandalů: poničili vodní nádrž u sochy Masaryka

Na klidný průběh akce od začátku dohlíželi policisté. 

Z místa sledovala celou situaci také redaktorka Deníku. 

Krátce po půl jedenácté vyšla ředitelka školy Radka Soukupová v doprovodu zástupkyně Mileny Hůlové před studenty. Oznámily, že protest respektují a další jednání s organizátory připravují na čtvrtek. Organizátoři si mají připravit body, o nichž chtějí jednat. Více se k situaci nevyjádřila.

Krátce po tomto prohlášení byl celý protest v poklidu ukončen.

Řešení celé situace tedy záleží na tom, co tato avizovaná jednání v příštích dnech přinesou.

Důvod protestu
Vše odstartovalo tím, když se nejen studenti, ale i veřejnost dozvěděla o dalším propouštění kvalifikovaných kantorů. Ředitelka Radka Soukupová je odůvodňuje nutnými zásahy vzhledem k udržení rozpočtu školy. Personální změny ve škole přitom nejsou záležitostí jen posledních několika málo dnů. Konaly se již v minulém roce.

To výpověď pro nadbytečnost obdržel Josef Podpěra, který učil informační a komunikační technologie. Na konci tohoto května dobrovolně podala žádost o výpověď vyučující matematiky Ludmila Šímová. Nesouhlasila se směřováním školy. Výpověď pro nadbytečnost obdrželi vyučující Irena Jiráňová a Emanuel Vambera  8. června.

Za pochodem, kterého se kromě nich mají zúčastnit stovky dalších lidí, stojí tři kamarádi. Daniel Kouba, který na škole studuje druhým rokem, a dva prváci, Petr Albrecht a Marek Pelc.

Zleva: Daniel Kouba a Petr Albrecht s podklady, které si pro rozhovor s Deníkem připravili.
Studenti pořádají protestní pochod městem
Budova Masarykovy obchodní akademie v Rakovníku.
Studenti se bouří proti vedení školy