V období do konce roku 2016 sem bylo umístěno 152 osob. Za první čtyři měsíce tohoto roku zde přespalo 48 lidí.

Měsíční počet zachycených opilců nelze podle příbramské radnice zobecňovat. Jsou měsíce, kdy je jich málo, naopak třeba v létě je záchytka velmi vytížená. Průměrný počet lidí za měsíc se pohybuje mezi 10 a 20.

Březnická ulice v Příbrami.
Dražba domů v Březnické ulici už má termín

Opilec z jiného okresu se do Příbrami dostane většinou za doprovodu policie. „Velmi často máme zachycené lidi až z jihu Středočeského kraje a výjimečně i z kraje Jihočeského. Výjimkou nejsou lidé z Prahy a jejího okolí," uvedla mluvčí radnice Pavlína Svobodová.

A jaký je potřeba podnět k tomu, aby se opilec dostal do péče záchytky?

Městská i státní policie musí postupovat podle platných předpisů a legislativy. Pokud je někde zachycena osoba, která jeví akutní známky intoxikace v míře, která indikuje možnost rizika ohrožení zdraví či života, je převezena k lékařskému vyšetření, v rámci něhož lékař zhodnotí zdravotní stav a vydá pokyn k hospitalizaci na záchytce. V případě kontraindikací zjevná zranění či podezření na vnitřní zranění, je opilec předán do péče Oblastní nemocnice Příbram.

Jak postupují města v případě opilců? Například Městská policie v Berouně vyjíždí za měsíc zhruba k deseti opilcům. Povětšinou se jedná o bezdomovce, kteří už nejsou schopni ovládat motoriku.

Ilustrační foto.
Na nejznámějším pochodu z Prahy do Prčic zkolaboval důchodce

„Nejprve zjistíme, zda není dotyčný zraněný, protože většina z nich v opilosti upadne a může se při tom zranit. Pak zavoláme lékaře, který je prohlédne a zjistí jejich zdravotní stav. Ty nejhorší případy odvážíme na záchytku do Příbrami," vysvětlil velitel policie Alexandr Scherber.

I v Hořovicích řeší problémy s opilci jejich odvozem na záchytku do Příbrami.

„Jako město přispíváme na její provoz," říká místostarosta Hořovic Ondřej Vaculík. Uvést počet případů je ale podle něj velmi složité. Někdy opilce na záchytku odváží městská policie, někdy sanitka a jindy zase státní policie," doplňuje Vaculík.

V Novém Strašecí na Rakovnicku jsou případy, kdy opilého člověka převáží policie na záchytku do Příbrami výjimečné.

„Za moji službu se nic takového nestalo," konstatoval vrchní strážník Městské policie v Novém Strašecí Stanislav Jahelka.

V případě, že je opilý člověk hodně agresivní a jeho agrese trvá, mohou ho policisté umístit do cely.

Za noc 2500 korun

Za pobyt v záchytné stanici platí klient 2500 korun za noc. Jak uvedla mluvčí Příbrami, při provozování zařízení tohoto typu nelze předpokládat stoprocentní platební morálku. Celkový objem uspokojených pohledávek je tak zhruba pouhých 25 procent. To je z pohledu města v porovnání s ostatními zařízeními podobného typu, považováno za spíše příznivější stav.

„Aktuálně centrum eviduje pohledávky v celkové výši zhruba 300 tisíc korun. Při vymáhání pohledávek spolupracuje s právními poradci. Dlužníkům jsou odesílány předžalobní výzvy. U několika pohledávek je proces ve stavu podání návrhu na soudní příkaz. K postoupení pohledávek centrum prozatím nepřistoupilo. Tuto alternativu však do budoucna zvažuje.

Ilustrační foto.
Elektromobily dobijí řidiči už u 70 stanic

V současné době na záchytce v Příbrami pracují čtyři lékaři s různými atestacemi psychiatr, internista, neurolog či praktický lékař. Střídají se ve dvanáctihodinových směnách. Celoroční provoz vyjde v současném režimu na zhruba 1,8 milionu korun ročně. Velkou měrou chod dotuje Středočeský kraj.

Podpora je také z okolních měst. Menší část pak jde na vrub zřizovatele, který je město Příbram. Záchytka je modernizovaná a k dispozici je osm lůžek, z čehož je pět pro muže a tři pro ženy. V budoucnu se počítá se zvýšením kapacity zařízení. Provozní doba je každý pátek a sobotu od 20 do 8 hodin.

„Mimořádně bývá otevřena i v jiné dny, kdy jsou například ve městě Příbram velké kulturní, společenské nebo sportovní akce, při jejichž konání lze předpokládat zvýšený výskyt osob pod vlivem alkoholu," uvedla mluvčí radnice Pavlína Svobodová.

Středočeští záchranáři nacvičovali zásah na Slapské přehradě.
Záchranáři nacvičovali zásah u požáru výletní lodi