Už téměř tři desetiletí stojí na okraji města rozestavěná budova. Ta měla být věznicí. V listopadu roku 1989 se však tehdejšímu vedení radnice podařilo přesvědčit Ministerstvo spravedlnosti ČR o potřebě zastavit výstavbu obrovského vězeňského komplexu.

Stavba je tedy tři desítky let rozestavěná a chátrá. Říčanští v poslední době jednali s vlastníkem areálu, kterým byla Vězeňská služba ČR, o využití chátrající stavby. Radnice prosazuje možnost vybudovat na tomto místě zmíněné centrum Integrovaného záchranného systému a také centrum údržby Pražského okruhu, který má vézt nedaleko.

„Myslím, že je to pro Říčany příznivá zpráva. Myšlenka věznici dostavět se čas od času znovu objevovala - naposledy loni v létě - a jsem rád, že konečně došlo k jednoznačnému rozhodnutí. Pro areál najdeme účelnější využití," řekl k problematice místostarosta města Zdeněk Hraba.

Výhodnost pozemku

Podle starosty města Vladimíra Kořena jde o 80 tisíc metrů čtverečních v majetku státu. Výhodou pozemku je podle jeho slov blízkost budoucímu Pražskému okruhu. „Tak nás napadlo, že by zde mohlo vyrůst centrum Integrovaného záchranného systému a centrum silniční údržby. Ve spodní části budeme usilovat o povodňovou izolační zeleň s cyklostezkou," potvrdil starosta Říčan.

Vězeňská služba se rozhodla, že stavbu nepotřebuje. V září proto předala majetek Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, tím je jasné, že vězení na místě nevznikne. O tom, co z chátrajícího objektu nakonec bude, musí v budoucnu jednat úřad, který má nyní budovu a okolní pozemky ve své správě, s vedením Říčan.

„Nejprve nepotřebný majetek převezmeme, provedeme jeho lustraci a následně jej nabídneme k využití organizačním složkám státu. Nebude-li zájem o jeho převzetí, bude majetek realizován v souladu se zákonem. O konkrétním způsobu zatím není rozhodnuto," vysvětlil mluvčí úřadu Radek Ležatka.

Čtěte také: Počet druhů věznic v Česku se zřejmě sníží ze čtyř na dva