VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Podnikatelé naříkají: Elektronická evidence tržeb bude stát dost peněz

Kolínsko - EET. Elektronická evidence tržeb. Pro mnohé strašák, se kterým se pojí náklady na pořizování pokladen, paušály za systém a podobně. Termín spuštění první vlny se navíc rychle blíží: restaurací, kaváren a hospod se EET týká už od začátku prosince.

13.11.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: ČTK/Švancara Petr

Co na to říkají provozovatelé takových podniků? Jsou na evidenci připraveni? Miloš Vejdělek provozuje dvě restaurace a říká, že EET neúměrně zdvihne náklady na provoz firmy. „Bude se muset zdražit minimálně o dvacet procent, navíc to bude zdržovat obsluhu," popsal možné problémy.

Potíž je i s dodáním přístrojů. Aby podle jeho slov číšník nekoukal několik minut, než vyjede účtenka, pořídil drahý systém v řádu statisíců. Jenže trh je hladový a přístrojů málo. „Zaplatil jsem zálohu a čekám, až mi všechno dodají. Volali mi z firmy, že jsou vyprodané," popsal situaci. Nakonec se tak dohodl na jiném typu přístrojů, aby měl vše včas, řekl nám.

Kavárník Ondřej Novák odpověděl, že jeho podnik je na EET připravený. „Testujeme software, jestli vše funguje, jestli se nepřetěžuje server a podobně," vysvětlil. „Co se týká zdražování, doufám, že toto opatření nebude ovlivňovat moji finanční politiku vůči zákazníkům," podotkl.

Jakub Klimpar, který provozuje kavárnu, je na EET také připravený. „Kasu máme v kavárně od začátku, nedávno jsme ji napojili na EET," řekl. Žádný nepřekonatelný problém to podle něj není. Říká však, že tyto náklady zvednou ceny.

Spolupráce s pivovary

Elektronická evidence tržeb zkomplikovala život Kláře Loukotové, která provozuje hospůdku na hřišti v Radimi. „Pořizovací cena pokladny není tak velká, i když pro malou hospůdku to může být problém," řekla Klára Loukotová. Sama si ji prý pořídila výhodně.

Některé pivovary totiž uzavřely smlouvy s firmami, které kasy nabízejí a společně je pak hospodským poskytují levněji. To je přesně tento případ. „Kromě toho však musím platit měsíční poplatky jako například u telefonu," řekla provozovatelka.

Podle jejích slov se paušál pohybuje kolem 500 korun. „Pro mě to znamená zdražení sortimentu," přiznala. „Obávám se, že už teď nemají lidé peníze na to, aby chodili do hospody. Po zdražení si to rozmyslí ještě více lidí," myslí si mladá žena provozující podnik na vesnici, kde jsou další dvě restaurační zařízení.

Neblahé důsledky to může mít i pro další podniky na Kolínsku. „V těchto dnech to vypadá, že budu v kavárně končit," prozradila Petra Zíchová, provozovatelka kavárny u zámku Radim. Podle jejích slov není důvodem rozhodnutí pouze EET. „Je to však jeden z více důvodů," přiznala.

Čtěte také: Na evidenci tržeb jsou podnikatelé z Mělnicka připravení

Autor: Jakub Šťástka, Lucie Mašínová

13.11.2016
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Krimimix: Rozbitá výloha, vykradené auto i opilá cyklistka

Ilustrační foto

Trenér kladenské U19 Brabec má ze sezony obavy

Bezohledný řidič ohrožoval lidi, policie proto žádá o spolupráci

Kladno – Kladenští policisté žádají občany o spolupráci. Hledají poškozené lidi, které dvavatřicetiletý muž ohrozil svou nebezpečnou a riskantní jízdou v ulicích Kladna. 

AKTUALIZOVÁNO

Máte vážně nemocné příbuzné? Dostanete až tři měsíce placeného volna

Lidé dostanou možnost čerpat až tříměsíční placené ošetřovatelské volno na péči o vážně nemocné příbuzné. Senát dnes schválil vládní novelu o nemocenském pojištění, která volno uzákoní. 

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Tahoun Přívara bude zároveň trenérem Kanonýrů

Kladno - S novou trenérskou dvojicí jdou do sezony florbalisté Kladna. Po sestupu ze Superligy tým opustili Honzové Zahalka a Buk, na jejich místo vedení klubu dosadilo dva borce, kteří loni ještě hráli za Kanonýry nejvyšší soutěž.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení