Policie je skoupá na slovo a podrobnosti nechce prozatím sdělit. „Můžu potvrdit, že probíhá zásah. Vzhledem k probíhajícím úkonům trestního řízení zatím nebudeme poskytovat další informace. Nejspíš až v příštím týdnu," vyjádřila se Deníku mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.

Zda zásah souvisí s nedávnými loupežnými přepadeními, se mezi lidmi jen spekuluje. Podle jiných názorů se mohlo jednat o policejní akci související s drogami.

Dvě loupeže v únoru

V noci na 21. února ve tři hodiny ráno maskovaný lupič přišel do baru, v ruce měl střelnou zbraň a požadoval po obsluze vydání peněz. "Odnesl si odsud finanční hotovost v řádech několika desítek tisíc korun. Podle uvedeného popisu byl lupič 180 cm vysoký, štíhlé postavy. Na sobě měl tmavé oblečení, na hlavě kuklu s otvory pro oči a sluneční brýle," sdělila tehdy policejní mluvčí Schindlová. V úterý 7. února došlo pak k loupeži v hospodě v obci Obořiště. Dvojice ozbrojených mužů měla podle svědků dlouhé zbraně, s kterými vběhla dovnitř a mířila na několik hostů a obsluhu a chtěla trezor, nebo pokladnu. S tou nakonec odjeli.

Čtěte také: Razie ve vězení: policie zadržela sedmnáct lidí

Razie ve vězení

V souvislosti s drogami se uskutečnila ve věznici Bytíz u Příbrami rozsáhlá razie už 20. února. Byla součástí policejní akce na Příbramsku a Písecku. Výsledkem je 17 zadržených lidí, z toho pět vězňů, ostatní jsou jejich známí, příbuzní či kamarádi. Podílelo se na ní 130 policistů včetně pořádkové jednotky a více než stovka pracovníků vězeňské služby. Důvodem tak obrovské akce byla podle policie rozsáhlá a organizovaná drogová trestná činnost.

Dva vězni pomocí mobilního telefonu úkolovali ostatní členy skupiny a koordinovali jejich činnost. Osoby na svobodě nelegálně obstarávaly, zasílaly či předávaly návykové látky odsouzeným pracujícím na venkovním pracovišti, kteří drogy poté skrytě pronášeli do věznice. Získané drogy a léčiva distribuovali mezi ostatní vězně.

Čtěte také: Na Příbramsku přibylo vážných nehod s chodci