Další modernizovanou jídelnu dostanou po prázdninách také žáci 6. základní školy. „Oba prostory jsme na konci školního roku předali a věřím, že se veškeré práce stihnou do konce srpna," konstatoval Daniel Marek, náměstek primátora, který má ve své gesci právě školství.

Právě posledně jmenovaná jídelna kromě nové podoby získá i větší kapacitu. Ze současných sedmi set jídel denně budou kuchařky od září vařit přibližně o dvě stě porcí více, což souvisí především s početnějšími ročníky.

Velká díra kvůli stěhování

Stavbaři začali nejdříve pracovat v suterénu jídelny, kde ve stěně vybourali velkou díru, kudy dovnitř nastěhují nové objemné vybavení. V jídelně „sedmičky" a „osmičky" přibude nejen nová vzduchotechnika, ale počítá se také s výměnou devíti oken. Na příští rok zbývá její zateplení.

Rozšíření by v následujících týdnech měla dočkat také 2., 3 a 6. základní škola. Jak konkrétně? „Na podzim začneme s rekonstrukcí tzv. „domečku", hned vedle 2. ZŠ, kde působila Služba škole," zmínil Daniel Marek první naplánovaný projekt.

Třídy nad mateřskou školou

Dodal také, že aby se na „šestku" vešlo více žáků, je nutné nad mateřskou školu postavit několik tříd. Se stavbou se však začne až příští rok s tím, že prostory budou k dispozici od 1. září 2017. Rozšíření 3. ZŠ magistrát chystá na rok 2018 s tím, že třídy vzniknou nástavbou nad školní jídelnou.

„V převážné většině se bude jednat o technické a jazykové učebny, kterých by mělo být zhruba osm a k tomu budou pochopitelně patřit i kabinety, zázemí a toalety," upřesnil náměstek primátora. Předpokládá, že práce vyjdou na zhruba čtyřicet milionů korun.

Zateplení za 80 milionů korun

Nemalou investici, kterou na magistrátu v současné době promýšlí, je také zateplení 9. základní školy. „Náklady odhadujeme na přibližně osmdesát milionů, což je i s možnou dotací poměrně vysoká částka. Zvažujeme, jestli půjdeme do celkového zateplení, nebo jen vyměníme okna, což je zrovna u této školy prioritní," vyjmenoval varianty Daniel Marek.

Ani 1. základka nezůstane bez zásahu. Město právě kreslí a připravuje vznik auly. Pokud přistoupí k realizaci, pak ještě v letošním roce. „Aula by se používala i jako nová obřadní síň a samozřejmě pro potřeby škol, je možné, že by se zde mohly konat i výstavy," dodal náměstek primátora.

Čtěte také: Starosta Rakovníka: Snažíme se děti vést k tomu, že se učí pro sebe, ne pro nás