VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéfkuchař Hynek Vávra: Rybám 
v létě nejlépe svědčí grilování

Průhonice - Letní počasí, posezení u vody a ugrilované čerstvé ryby. Tak si představuje léto šéfkuchař a majitel restaurace Hliněná bašta v Průhonicích Hynek Vávra. Češi podle něj ryby preferují stále častěji. Lepší než doma na pánvi je ale lepší je připravit na zahradě na grilu.

19.7.2016
SDÍLEJ:

Šéfkuchař a majitel restaurace Hliněná bašta v Průhonicích Hynek Vávra.Foto: www.hlinenabasta.cz

„Doporučuji spíše mořské ryby, jako halibuta nebo pražmu královskou. Losos je klasika a mají ho všude, raději bych si zašel někam, kde nemají mražené ryby, ale čerstvé. Mám rád rybu vcelku na grilu, ale u nás lidé chtějí ryby spíše vyfiletované,“ řekl Hynek Vávra, který má nejraději mořského vlka nebo ďase.

Důležité při nákupu je, aby ryba byla dostatečně velká, protože se z ní dají udělat pěkné filety. Placaté ryby jdou ugrilovat hůře. Na rybu by šéfkuchař Hynek Vávra doporučoval dát jenom sůl, pepř, citron, olivový olej a bylinky, jako tymián nebo rozmarýn. Marináda na rybu nepatří, protože může přerazit její chuť.

„Jako přílohu bych 
k rybě volil něco lehkého, třeba brambory, bílé pečivo nebo salát. Dobrá je i rýže,“ uvedl Vávra s tím, že lidé se nebojí experimentovat a rádi si dají netradiční rybu. Aktuálně je sezona jehlic, což je makrelovitá ryba, která je podobná úhořovi, jen hlavu má do tvaru jehly.

Hlavně maso

Ke grilování se hodí ale hlavně maso. Vávra má nejraději vyzrálou roštěnou, ale pro jeho zákazníky připravuje nejčastěji rib eye. „Beru i nízký argentinský roštěnec, který má navrchu tukové krytí. Z toho loje vznikne krásná šťáva, která maso ovoní. Maso se nesmí vysušit, pak je to tužší,“ upřesnil Vávra.

Sám si maso připravuje akorát. Jako přílohu by volil fazolky nebo zeleninu. Ty tam jsou doby, kdy se na maso dávaly různé marinády a grilovací koření. Oblíbené jsou i hamburgery. Důležité podle něj je, aby se k tomu nepodávaly kupované housky, ale nejlépe doma upečené, aby byly akorát vysoké.

Hynek Vávra má sice rád indickou a asijskou kuchyni, ale raději kuře na paprice. Toho se nikdy nepřejí. Dokonce i jeho třináctiletý syn si od něj bere inspiraci a rád vaří. Se šestiletou dcerou pak ráno občas plete housky. „Sice její rohlík není žádný krasavec, ale vydrží u toho třeba hodinu. Je to dřina,“ shrnul Hynek Vávra, který teď nejčastěji dělá jahodovo-rebarborový sirup.

Léto v kuchyni

A jak takový šéfkuchař tráví léto? Samozřejmě 
v kuchyni. Týden nevařit, to Hynek Vávra vůbec nezná. Relaxovat se ale snaží aspoň pohybem, a i když nemá čas na cvičení, rád jezdí na kole. Třeba i do práce z centra Prahy až do Průhonic. Ale ne po magistrále, raději to bere oklikou přes přírodu. Zatím má letos najeto přes tisíc kilometrů, takže má co dohánět.

Čtěte také: Hliněná bašta nenabízí jen jídlo, ale i posezení pro milence a pohled na hladinu

Autor: Pavla Petrů

19.7.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Prázdniny jsou v Mateřské škole Hrdlív ve znamení náročné rekonstrukce. Nový školní rok zahájí děti už v novém.
12

Oprava hrdlívské mateřinky spěje do finále

SK Braškov - Internacionálové ČR 3:2. Oslavy 90 let fotbalu na Braškově
99

V Braškově se hrálo a vzpomínalo

Vysněné dětské postele

Dětský pokoj potřebuje pořádnou postel. Ale obyčejné postele jsou plné nesplněných dětských snů. Zkuste splnit nějaké ty sny i vysněnou postelí.

V Unhošti hořelo v průmyslovém areálu, sklad hnojiv byl v ohrožení

Unhošť /OBRAZEM/ - V úterý odpoledne vyjížděli hasiči k požáru do Unhoště. V průmyslovém areálu hořela hromada dřevěných palet. Po příjezdu hasičů na místo bylo zjištěno, že hoří zhruba tři stovky palet s tím, že se požár rozšířil také na sousední budovu skladu hnojiv.

Škola vaření: co s patizonem, zeleninou ve tvaru létajícího talíře?

Region - Je to dýně a chutná trochu jako cuketa. Řeč je o patizonu, oblíbené letní zelenině zvláštního tvaru, která právě dozrává.  Pojďme si tedy představit několik receptů na její zpracování v kuchyni vyzkoušeli jste už třeba patizonový nákyp?

Rytíř Jakub Strnad: Nesmíme plašit

Kladno - Bez jednoho dne to byl rok, kdy hokejisté Kladna podlehli na svém ledě v přípravě pražské Slavii 1:9. V úterý s Pražany také prohráli. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení