Před dvěma týdny avizovalo vedení radnice, že Městská knihovna Kutná Hora bude moci podat žádost o dotaci ke stejnému programu, na který již Kutná Hora spoléhá v případě obnovy Vlašského dvora a Sankturinovského domu. Nyní se však ukázalo, že tato možnost již neexistuje.

„Ještě v minulém období by žádost o dotaci na opravu budovy Na Náměti mohla být podaná. Teď se ale změnila pravidla," uvedl místostarosta Josef Viktora. Dříve by prý stačilo, aby objekt ležel v historickém jádru, které je zapsané do seznamu UNESCO. „Nyní ale přibyla povinnost, že i budova sama musí mít status památky. Školní budova Na Náměti ho ale nemá," dodal místostarosta.

Stavební povolení

Ztrátu aktuální možnosti na dotaci potvrdila i ředitelka Městské knihovny Kutná Hora Gabriela Jarkulišová. Zároveň ale dodala, že knihovna bude i nadále hledat možnosti, jak získat peníze na opravu školy a rozhodně od projektu neustoupí. „Je už doveden tak daleko, že existuje i stavební povolení, takže hledáme finance na tento konkrétní objekt," dodala Gabriela Jarkulišová.

V současné době podle ředitelky není vyhlášen žádný vhodný dotační titul. Vedení knihovny však programy průběžně sleduje a je připraveno využít každé možnosti.

Nedostačující prostory

Na projektu přesunutí Městské knihovny Kutná Hora do bývalé školy Na Náměti začalo pracovat již minulé vedení města. Důvodem byl fakt, že knihovna má v současné době prostory na Rejskově náměstí, které jsou pro její potřeby nedostačující.

Budova Na Náměti by ale po rekonstrukci dokázala pojmout nejen celý knižní fond knihovny, ale dala by i prostor kulturním akcím, jako jsou přednášky, besedy nebo workshopy. Ty se sice v knihovně pravidelně pořádají už teď, ale jsou značně omezené místem.

Čtěte také: Sedlčanská knihovna je nejlepší v České republice