„Čtvrtého ročníku soutěže se zúčastnilo 13 staveb, které byly dokončené, uvedené do provozu nebo zkolaudované do konce června,“ uvedla v pátek Petra Miškejová z pořádající Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství. Soutěž podle jejích slov představuje architektonicky i stavebně kvalitně zpracované objekty na území kraje – a také reprezentuje průřez investičně, sociálně i společensky významných regionálních staveb.

Titul Stavba roku Středočeského kraje 2017 získal Panorama Golf Resort v Kácově na Kutnohorsku poté, co porota po návštěvě všech soutěžících lokalit původně navrhla tři nominace. Upoutal nejen architektonickým řešením budovy klubu, ale i urbanistickým konceptem celého areálu a řešením krajinářských úprav. Cena veřejnosti, vzešlá z hlasování www.stavbaroku.cz, připadla obnově poutního areálu kostela Nanebevzetí Panny Marie na Svaté Hoře v Příbrami. Vlastně ale uspěl i další „středočeský“ projekt, byť spadající do Libereckého kraje – tam Škoda Auto obnovila původní podobu domu ve Vratislavicích nad Nisou, kde se narodil a prožil mládí konstruktér Ferdinand Porsche.

Karel Bendl představuje Zubrovinu.
České pálenky mají novinku. Zubrovinu

Podobně jako v minulých ročnících představují přihlášené objekty široký a typologicky rozmanitý okruh staveb, připomněla předsedkyně poroty Markéta Svobodová. Netají se chválou. Všechny stavby, které v rámci hodnocení navštívila – ať už pak ocenění získaly, či nikoli – označuje za významný příspěvek k rozvoji Středočeského kraje. Podobně hovoří hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), již potěšilo, že mezi úspěšnými realizacemi jsou početně zastoupeny veřejné stavby – u téměř poloviny z nich figurují jako investor kraj nebo radnice. „Svědčí to o tom, že i krajská správa našla cestu ke kvalitní architektuře – a neváhá s uplatněním současných trendů ve stavitelství,“ chválí hejtmanka. Za pozitivní považuje zaměření úspěšných projektů, které reprezentují skutečně velmi pestrou rozmanitost: od dopravní infrastruktury, přes kultivaci nevyužitých ploch či oživení významných kulturních památek přes podporu kvalitního bydlení a rozvoj průmyslu a podnikání až po rozvoj školství a sportu.

„Zastoupeny jsou stavby pozemní i letecké dopravy, modernizované školy a industriální objekty, rekonstruované památky, bytová výstavba a stavby sportu a wellnesu,“ konstatovala architektka Svobodová. Upozornila i na novinku – poprvé byl hodnocen i projekt zahrnující rozsáhlou práci s krajinou. Jako podstatný fakt Svobodová vyzdvihla, že soutěž není jen přehlídkou samotné architektury. Důraz je v rámci hodnocení staveb kladen i na posuzování jejich náplně a společenského přínosu.

Oceněné projekty:
- Stavba roku Středočeského kraje: Panorama Golf Resort v Kácově
- Cena hejtmanky Středočeského kraje 2017: Gymnázium Jana Palacha v Mělníku – výstavba tělocvičny
- Cena za nejlepší rekonstrukci památkového objektu: Horní zámek a kaple sv. Anny v Panenských Břežanech
- Cena za nejlepší energetické řešení stavby: Casa Serena – novostavba wellness s bazénem na zámku Roztěž
- Cena za nejlepší investiční záměr: Stavební úpravy a rekonstrukce objektu výškové budovy Q Parku v Měšicích u Prahy
- Cena za nejlepší stavbu určenou k veřejnému účelu: Městský krytý bazén v Mladé Boleslavi
- Zvláštní cena poroty pro stavbu, kterou financuje obec: Obnova kaple Nejsvětějšího Vykupitele v Radimi
- Zvláštní cena poroty za dlouhodobou koncepci rozvoje: Základní a mateřská škola Juventa v Milovicích

Kotlíkové dotace (Praha). Ilustrační foto.
Kotlíkové dotace: Po týdnu stále zbývají peníze pro další zájemce