Umělecký ředitel výjimečného festivalu Concerts aux chandelles de Kichompré ve Francii, kam se touží dostat většina začínajících českých i zahraničních umělců. Jeho vítězové se poté mohou ucházet o místa ve světových orchestrech.

Eric Lemarquis přijede do Prahy zahrát poprvé a návštěvníci jeho koncertu si budou moci vyslechnout díla z pera mistrů Schuberta, Beethovena, Mozarta či Debussyho. Posluchači budou mít jedinečnou možnost osobně poznat umělce, který koncertuje již od svých třinácti let.

Mimo svou koncertní činnost se věnuje vyhledávání talentů v řadách mladých nadaných hudebníků na Mezinárodní přehlídce smyčcových nástrojů Kichompré pro hudebníky mladší pětatřiceti let. Jeho zkušenost a cit pro talent už pomohly celé řadě hudebníků dostat se na výsluní světové hudební scény.

Klavírista, pedagog i organizátor

Klavírní virtuóz Eric Lemarquis.Zdroj: archiv ZJEric Lemarquis není jen fenomenální klavírista. Téměř čtyřicet let je pedagogem, organizuje koncerty a soutěže a je uměleckým ředitelem festivalu Concerts aux chandelles de Kichompré.

Eric Lemarquis začal před patnácti lety poprvé organizovat Mezinárodní přehlídku smyčcových nástrojů Kichompré pro hudebníky mladší pětatřiceti let. Tato přehlídka vzniká za podpory největších konzervatoří v Evropě a jiných kontinentů.

"Pravidelně se jí účastní hráči z Paříže, Saint-Petersbourgu, Moskvy, Jerevanu, Alžíru, Milána, Londýna a dalších metropolí a podporují jí i takové světové kapacity jako jsou profesoři Nikitin, Brussilovsky, Müller, Oistrakh, Shahovskaia a další, " řekla Miroslava Drakselová ze žižkovského Atria.

Eric Lemarquis už v Čechách navázal spolupráci s renomovanými osobnostmi naší hudební scény, které pozval do Francie na mezinárodní hudební festival. Jde například o smyčcový komorní orchestr Camerata Bohemica Praha. V rámci mezinárodní soutěže mladých talentů dal letos příležitost vystoupit studentce HAMU, violoncellistce Doře Hájkové, žákyni profesora Tomáše Strašila.