Událost, kterou podle prvotních předpokladů zřejmě měla na svědomí technická závada elektroinstalace, si vyžádala vyhlášení II. stupně požárního poplachu, sdělil Deníku Ladislav Holomčík z centrály středočeských hasičů.

„Vyjeli profesionální hasiči z Říčan a z pražského Chodova; na pomoc jim vyrazili příslušníci dobrovolných sborů z Říčan, Mukařova a Tehovce," konstatoval Holomčík půl hodiny před půlnocí.

Později se naštěstí ukázalo, že situace nebyla tak dramatická, jak se zprvu mohla jevit. Pacienti nebyli nijak ohroženi. I tak nicméně vznikla škoda předběžně odhadovaná na milion korun. Uchráněné hodnoty byly vyčísleny na osm milionů.

Hořelo v místnosti sloužící jako archiv, přičemž k likvidaci plamenů šířících se po střešní konstrukci hasiči použili dva vodní proudy v kombinaci s rozebíráním střechy z automobilového žebříku.

Vynášení archivu a nábytku

Tři čtvrtě hodiny po půlnoci mohl velitel zásahu ohlásit lokalizaci požáru - s tím, že zasahující jednotky pokračují v kontrole konstrukce a odhalování ohnisek hoření. „Zároveň začalo vynášení archivu a nábytku," poznamenal uprostřed noci Holomčík.

Ve čtvrt na dvě byl odvolán druhý stupeň požárního poplachu a hasiči společně se zaměstnanci začali vyklízet kanceláře zasažené hasební vodou. Zásah skončil dvacet minut před třetí, kdy se na základny vracela většina týmů; až do dopoledne zůstali na místě hlídkovat říčanští dobrovolní hasiči.

Na místě zasahovali také policisté; z preventivních důvodů byli povoláni rovněž zdravotničtí záchranáři. Ti naštěstí zůstali bez práce.

Čtěte také: V parnu se hasiči hnali do Svatohorských schodů ke kostelu